Biljana Heršak iz DVD-a Popovača na dislokaciji u DVD-u Supetar

Ljetni mjeseci i visoke temperature znače i veću mogućnost požara pogotovo u priobalju. Svake godine provodi se praksa odlaska vatrogasaca s kontinenta u ispomoć kolegama vatrogascima na priobalje i otoke.

U tome sudjeluju i vatrogasci s područja Sisačko-moslavačke županije.

Naime, Vatrogasna zajednica Sisačko – moslavačke županije daje redovnu dislokaciju na Dugi otok, mjesto Božava. Na dislokaciji koja je počela 29.06. imamo ukupno 5 vatrogasaca i 3 vozila u smjenama od po 15 dana. Smjene se popunjavaju pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi (Sisak, Kutina, Petrinja) te iz ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz županijske Vatrogasne zajednice.

Od 27. srpnja do 10. kolovoza, na dislokaciji na otoku Braču, u DVD-u Supetar, djeluju i dvije vatrogaskinje iz naše županije. Jedna od njih, istaknuta je članica DVD-a Popovača Biljana Heršak, a druga Slavica Didulica iz DVD-a Kinjačka.

Napomenuti vrijedi, kako u pripravnosti za izvanrednu dislokaciju u slučaju velikog požara imamo predviđen i jedan modul od 20-tak vatrogasaca sa vozilima koji će u slučaju potrebe i po zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika biti upućeni na ispomoć u priobalje.

Svrha planske dislokacije dopunskih vatrogasnih snaga i tehnike je izravno i brzo pružanje ispomoći vatrogasnim postrojbama priobalnog područja u gašenju i sprečavanju širenja požara otvorenog prostora, ali i u spašavanju ljudi, imovine i okoliša tijekom ljetne požarne sezone.

Dislokacije se provode u smjenama svakih 15 dana, a vatrogasac može biti dislociran najduže do 30 dana.