Tehnička škola Sisak prva u Hrvatskoj upisuje Tehničara za robotiku

Tehnička škola Sisak prva je i jedina škola u Hrvatskoj koja će iduće školske godine upisati 22 učenika u novi obrazovni program Tehničar za robotiku.

„Mi smo stavili u program ono što je danas popularno, znači sadržaje iz umjetne inteligencije, iz humanoidnih robota, industrijskih robota. Učenici će naučiti konstrukciju robota, programiranje robota, itd. Interes bi trebao biti veliki jer gledajući Cool school, zimsku školu robotike interes za robotiku je bio enormno veliki.“, rekao je ravnatelj Davor Malović, dodajući da će po prvi puta jedno od strukovnih zanimanja biti kompletno pokriveno nastavnim materijalima.

„Znači radimo udžbenike za sve strukovne predmete, što mislim da je izvrsno kako za učenike tako i za nastavnike koji će raditi s tim učenicima.“, naglasio je ravnatelj.

Prema planu Ministarstva, u ljetnom roku prijava obrazovnih programa, provodit će se od 28. lipnja do 7. srpnja. S time da će prijava programa koji traže prijemni završiti 2. srpnja. Konačne ljestvice poretka u ljetnom roku bit će objavljene 10. srpnja, a od tog dana pa do 13. srpnja u škole se dostavlja upisnica. Sredinom srpnja bit će objavljen okvirni broj upisnih mjesta za jesenski rok.

Opis zanimanja:

Tehničari za robotiku Tehničarke za robotiku bave se robotskim manipulatorima i mobilnom robotikom. Ispituju, ugrađuju i umjeravaju robotsku opremu. Surađuju s inženjerima pri razvoju robotskih uređaja i aplikacija kombinirajući pritom primjenu znanja i vještina iz strojarstva, elektrotehnike i računarstva. Tehničari za robotiku instaliraju, testiraju, nadziru, održavaju, umjeravaju i popravljaju upravljačku, senzoričku, pogonsku, elektromehaničku i komunikacijsku opremu. Popravljaju robote ili perifernu opremu i održavaju robotske sustave. Oni programiraju programibilne logičke kontrolere (PLC) i upravljaju alatima, robotima i automatiziranim strojevima i transporterima. Obavljaju preventivno ili korektivno održavanje robotskih sustava, sastavljaju komponente te pravilno i sigurno koriste potrebne alate. Tehničari za robotiku sudjeluju u ocjenjivanju učinkovitosti i pouzdanosti robotskih sustava, testiraju performanse, dokumentiraju postupke i rezultate te sudjeluju u razvijanju različitih primjena robota (robotskih aplikacija).