Održana 21. sjednica Gradskog vijeća Popovače

Gradsko vijeće Popovače 19. lipnja održalo je svoju 21. sjednicu. Na samom početku vijećnici su jednoglasno usvojili Skraćeni zapisnik sa prošle sjednice kao i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Dječjeg vrtića, a u kojoj je, kako je pojasnio gradonačelnik Josip Mišković, uz tehničke promjene koje su se odvijale od osnutka vrtića, od 1997. godine, kada je ovaj dokument usvojen, dodano i obavljanje djelatnosti u Domu kulture Popovača. Naime, budući da je 50-ak djece ostalo neupisano, Gradska uprava u dogovoru s vodstvom vrtića odlučila je prenamijeniti prostor u Domu kulture za dvije najstarije dobne skupine te stvoriti uvjete da sva djeca čiji su roditelji podnijeli zahtjeve budu upisana.

U nastavku, a povodom Dana Grada, donesena je Odluka o dodjeli javih priznanja Grada. Kako je pojasnio gradonačelnik, po Javnom pozivu  pristiglo je ukupno 10 prijedloga. Sukladno prijedlogu Povjerenstva za utvrđivanje prijedloga kandidata za dodjelu godišnjih nagrada Grada Popovače jednoglasno je odlučeno kako će se Nagrada za životno djelo dodijeliti generalu Rudiju Stipčiću, za nemjerljiv doprinos organizaciji obrane i stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske te izniman angažman u promicanju vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata. Jednoglasno je odlučeno i kako će se Godišnje nagrade dodijeliti SNK Moslavac koji slavi 90. obljetnicu postojanja, a postigao je i iznimno dobre rezultate u protekloj natjecateljskoj sezoni, kao i pčelaru Dragutinu Keseru, za iznimna postignuća u području pčelarske proizvodnje. Priznanja će se, sukladno odluci većine vijećnika, dodijeliti KUD-u „Stružec“ za 25. obljetnicu postojanja te PULS-u „Moslavački štrk“ za iznimna postignuća i doprinos očuvanju kulturne baštine te razvoju i promicanju vrijednosti likovnog stvaralaštva na području Grada Popovače i šire.

Vijećnik Hrvoje Vuić (HDZ) tom prigodom komentirao je kako svi predloženi zaslužuju javna priznanja te kako ih HDZ podržava, ali i kako ima osjećaj da prijedlozi stranke kojoj pripada većinom nisu prihvaćeni. Gradonačelnik Josip Mišković pojasnio je kako se Povjerenstvo očito vodilo uspješnošću predloženih kandidata, te je dodao kako su predloženi za Godišnju nagradu, DVD Donja Gračenica i NPB, već po tri puta dobili javna priznanja Grada, dok OŠ Zorke Sever, predložena za Javno priznanje, iako je vrlo uspješna, djeluje tek pet godina te ga ima prigode dobiti u godinama koje slijede. Od ostalih kandidata, za Nagradu za životno djelo bio je predložen Ivica Ćuk, a za Godišnju nagradu Mato Šulek.

U nastavku sjednice jednoglasno je usvojen Program sufinanciranja novog zapošljavanja u gospodarstvu. Gradonačelnik Josip Mišković pojasnio je kako je riječ o mjeri koja se već duži niz godina dodjeljuje s ciljem direktnog utjecaja na brži razvoj poduzetništva – gospodarstva, a za koju je osiguran iznos od gotovo 23 tisuće eura,  sukladno pokazateljima potražnje iz prethodnih godina. Pravo na ostvarivanje ove mjere u iznosu od 1 300 eura po novozaposlenoj osobi, može ostvariti samo poslodavac koji ima registriranu tvrtku na području Grada Popovače, s tim da može koristiti poticajnu mjeru za najviše dva radnika.

Na samo kraju jednoglasno je usvojeno i Izvješće o poslovanju Moslavine d.o.o., a koje je predstavila Josipa Lisak Klepica. Kako je napomenula, u poslovnoj 2022. godini ostvaren je prihod u iznosu 27.266.566 kn i rashod od 27.172.378 kn, odnosno neto dobiti u iznosu od 67.217 kn.

Analizirajući pomake u strateškim ciljevima, Moslavina d.o.o. je, ne samo prepoznata, već i potvrđena u svim važnim institucijama kao dokazani nositelj aktivnosti koji može provesti zacrtane programe. Kao najvažniji projekt koji se nalazi u završnoj godini provedbe predstavila je Aglomeraciju Kutina, a u sklopu kojeg je izgrađen i novi pogon za proizvodnju pitke vode u Ravniku, a koji je sada u probnoj fazi. Zaključila je kako je imovina s godinama porasla, sada je vrijedna oko 500 milijuna kuna, te kako je provedena i revizija, a koja nije ukazala na nepravilnosti.

Prije sjednice, zainteresirani su vijećnici imali prilike razgledati novu zgradu Gradske uprave, a koja je u fazi završnog uređenja.