Obilježen Dan Grada Popovače i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage

Obilježen je Dan Grada Popovače  i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage. Tim povodom 21. lipnja održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća, a dobrodošlicu okupljenima uputio je predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec. „Kao predsjednik ovog Gradskog vijeća mogu izraziti zadovoljstvo vezano uz suradnju s gradonačelnikom i njegovim zamjenikom, Gradskom upravom, kao i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Popovače. Mi smo na polovici mandata, odradili smo 21 sjednicu i dali smo najbolje od sebe te donosili Odluke od općeg interesa za sve naše građane, vođeni ciljem usmjerenim u napredak i daljnji razvoj našeg Grada“- naglasio je Jagarčec.

Kroz najznačajnije razvojne projekte i aktivnosti koji su obilježili proteklo jednogodišnje razdoblje, okupljene je proveo videozapis, a više o njima, s naglaskom kako Grad Popovača s realnim proračunom od oko 65 milijuna kuna u kontinuitetu raste i razvija se na svim područjima, rekao je gradonačelnik Josip Mišković.

„Kroz 30 godina jedinice lokalne samouprave dokazali smo da ona ide naprijed i da se to vidi i u materijalnom smislu i u načinu života. Što se tiče proteklog jednogodišnjeg razdoblja, nakon popuštanja pandemije koronavirusa i vraćanja u normalne životne uvjete, Grad Popovača je nastavio s redovnim aktivnostima. Između ostalog, naš cilj kao vodstva Grada je bio kontinuirani razvoj i održavanje komunalne i druge  infrastrukture, te stvaranje boljih uvjeta za život na području Grada Popovače, u čemu mislim da smo uspjeli. Prije svega mogu izraziti zadovoljstvo, budući da unatoč svim ovim nedaćama koje su nas pogodile u prethodnom razdoblju, Proračun je i dalje rastao te smo odradili brojne zadane projekte.

Prije svega, završen je most preko vodotoka Jelenska vrijedan 4,5 mln kn, a koji spaja Kolodvorsku sa Sisačkom ulicom, te su stvoreni uvjeti za završetak tog projekta, odnosno bolju prometnu povezanost užeg centra Popovače. U Športskom parku Moslavac nastavljena je izgradnja Svlačionica, a čiji se završetak očekuje početkom 2024. godine, a kada bi se trebala završiti i adaptacija pomoćnog igrališta postavljanjem umjetne trave, a čime bi se omogućilo cjelogodišnje vježbanje i igranje nogometa na tom terenu. Značajan nam je i završetak kanalizacijskog sustava dugog 4,5 km u ulicama Polakova, Pergošićeva i Vinogradska Mikulanica, a čime su stvoreni uvjeti za priključak oko 150 obitelji. Vezano uz kanalizaciju, u iščekivanju smo projekta Aglomeracija Popovača, a kojim bi se kanalizacijska mreža trebala izgraditi i u ostatku Popovače te ostalim naseljima. Na tu temu smo poduzeli niz aktivnosti u dogovoru s Moslavinom d.o.o. te Hrvatskim vodama.

Što se tiče ostalih radova, prije svega tu su ceste, a Grad Popovača upravlja sa 180 km nerazvrstanih cesta. Prošle godine se asfaltiralo 4,5 km, a isto je nastavljeno i tijekom ove godine, posebice na prometnicama koje su makadamske pa uslijed većih oborina imamo značajne probleme. Prošle smo godine sa ŽUC-om krenuli u obnovu županijskih cesta na području Gornje Gračenice te na lokaciji Stružec-Osekovo, a ove ćemo godine završiti te investicije.

Osim toga, važna su i ulaganja u izmjenu javne rasvjete, a koju smo odradili u dijelu naselja Stružec, kako i u proširenje vodovoda. Završen je tako dio vodovoda u Moslavačkoj Slatini te u nekoliko ulica na području Gornje Gračenice i Volodera kao i u Vodeničkom brijegu,  a planiramo i tijekom ove godine vodom opskrbiti nekoliko vikend naselja.

Dio aktivnosti bio je usmjeren i na program vezan uz sanaciju posljedica potresa, a na koji se Grad prijavio s nekoliko projekata te se već dio aktivnosti počeo odvijati tijekom proljetnih mjeseci. Također, nastavljeni su i radovi na uređenju mjesnih groblja u Popovači i Voloderu, a gdje je obnovljen i izgrađen dio pješačkih staza te je rekonstruirana ograda. Od obnove ostalih javnih objekata treba spomenuti i zamjenu krovišta na svlačionicama u Strušcu, rekonstrukciju krovišta na Pučkom domu u Osekovu, a koji smo ove godine započeli uređivati i u unutrašnjosti, rekonstrukciju krovišta na Vatrogasnom domu u Vlahinički, a gdje je nastavljeno i uređenje stare škole te je asfaltirano i parkiralište pored nje, kao i unutarnje uređenje Pučkog doma u Potoku. Nastavljeno je i uređenje Kuće meda, Pučkog doma Voloder s pripadajućim dvorištem, a u tom naselju uređen je i Mjesni park koji smo imenovali po poginulom branitelju Damiru Kumparu. Uređena su i igrališta u Donjoj Gračenici, Potoku i Voloderu, kao i nova streljana u OŠ Zorke Sever te su postavljeni reflektori na igralište NK Jelengrad.

Važne su nam i investicije i ulaganja u Komunalne servise Popovača, te su nabavljena nova vozila, spremnici za prikupljanje otpada, aparat za otkup ambalaže i čistilica.

Također, rekonstruira se i zgrada Robne kuće u kojoj će biti i jedan kat za potrebe Gradske uprave u koji bi trebali useliti do 1. rujna, dok će u postojećim prostorima biti smještene važne institucije poput ispostava Policijske postaje Kutina, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Matičnog ureda… Pristupilo se i rekonstrukciji Trga I, a osim toga, Grad će s istočne strane objekta nove Gradske uprave osigurati i nova parkirališna mjesta, a za kojima postoje potrebe. Vrijedi napomenuti i da će Knjižnica i čitaonica dobiti novi prostor jer će Gradsko vijeće u novoj zgradi također dobiti svoj prostor. Dakle, u razdoblju koje je pred nama dobit ćemo kompletno uređeno središte samog Grada Popovače.” -rekao je gradonačelnik Mišković.

Osim toga, spomenuo je i ulaganja vezana uz obrazovanje, zdravstvo, ali i potrebe društvenih djelatnosti.

“Od jeseni u OŠ Popovača s radom započinje Područni odjel Glazbene škole Frana Lhotke gdje će naša djeca imati prilike naučiti svirati klavir, flautu i tambure, a intenzivno se radi i na otvaranju srednje škole, Katoličke gimnazije.

Tu su i redovna ulaganja u škole čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija, ali mi kao Grad smatramo da je i naša dužnost pomagati im kako bi uvjeti rada i školovanja bili što kvalitetniji. Također ulaže se i u Knjižnicu i Dječji vrtić. Dječji vrtić, koji je značajan za Grad smo prije 3 godine dogradili kako bi imao kapacitet za 300 djece, no, sad je to malo, popunjeni su svi kapaciteti i ostalo je nešto neupisane djece te osim što razmišljamo o novim objektima u Popovači i Voloderu, razmišljamo i o privremenom smještaju najstarijih odgojnih skupina u prostore Doma kulture. Osim toga, napomenuti treba kako je u Dječji vrtić zaposlen logoped koji osigurava uslugu ne samo korisnicima vrtića već i drugoj djeci s ovog područja, a pokušavamo pronaći i rješenje vezano uz pedijatra.

Također, imamo i niz mjera za našu djecu i mlade,  poput sufinanciranja kupnje školskih materijala i pribora, stipendija koje dajemo našim srednjoškolcima i studentima, sufinanciranje školske kuhinje, subvencije mjesečne karte, sufinanciranje troškova smještaja u učeničke domove, ali i mjere kojom pomažemo mladim obiteljima pri kupnji ili izgradnji prve nekretnine, te naknade koju dajemo za svako novorođeno dijete.

Od ostalih mjera vrijedi spomenuti kako potičemo gospodarstvenike pri zapošljavanju novih djelatnika, a sufinanciramo im i kamate na poduzetničke kredite, nastavljena je i isplata subvencija poljoprivrednicima, kao i uskrsnice i božićnice našim umirovljenicima s malom mirovinom.

Spomenut ću i dio zdravstvene zaštite, a za koju Grad također izdvaja određena sredstva kako bi  nivo bio što bolji. Kontinuirano pomažemo Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“, a koja je koja je važan gospodarski i zdravstveni subjekt, ne samo za Grad Popovaču, već i šire, ali zahvaljujući kojoj imamo znatno veći nivo zdravstvene zaštite neke druge nego neke druge jedinice lokalne samouprave. Nastavljeno je tako i financiranje laboratorijskih pretraga u toj ustanovi, kao i financiranje specijalističkih laboratorijskih pretraga koje se obavljaju u Domu zdravlja od strane OB Sisak, kao i projekt Zaželi u sklopu kojeg 30 žena brine za oko 180 korisnika starije životne dobi.

O ovoj temi mogu još reći  i da na području Grada djeluje oko 90 udruga koje su financirane iz proračuna i za koje smo izdvojili značajna sredstva.

Za udruge s područja kulture izdvajamo preko 91 tisuću eura, za kapitalna ulaganja u vjerske objekte preko 38 tisuća, a za ostale udruge oko 55 tisuća eura. Zajednicu sportskih udruga koja okuplja 21 članicu financiramo sa 123 tisuće eura, a Vatrogasnu zajednicu koja okuplja 14 društava sa 186 tisuća eura.

S ukidanjem epidemioloških mjera nastavili smo realizirati sve naše društvene aktivnosti i manifestacije, ali i uvoditi nove, a koje će nam svakako pripomoći u dobivanju  statusa „Grad – prijatelj“. – prezentirao je okupljenima gradonačelnik.

Okupljenima se, po prvi puta, obratila i nedavno izabrana dječja gradonačelnica Lora Križanić. Uz zahvale na prilici da zastupa interese djece uputila je i zamolbu gradonačelniku i njegovim suradnicima, koja je vezana uz ostvarivanje interesa bitnih djeci i mladima. „Nadam se da ću opravdati povjerenje i da ću u suradnji s gradom pridonijeti kvalitetnijem i sadržajnijem provođenju slobodnog vremena, i općenito zadovoljiti interese i želje djece. Smatram da je Dječje gradsko vijeće jako bitno djeci i njihovim roditeljima jer i oni su sretni kad su sretna njihova djeca. Ovim putem pozdravljam i zahvaljujem roditeljima na njihovoj brizi i pomoći na putu našeg odrastanja, a na kojem ćemo i mi raditi na dobrobit svih nas i našega grada.“ – rekla je dječja gradonačelnica.

Čestitke u povodu Dana Grada Popovače i blagdana sv. Alojzija Gonzage, na svečanoj su sjednici Gradskog vijeća uputili brojni gosti. Načelnik prijateljske Općine Vitez Boris Marjanović, predstavnik Općine Prozor- Rama Ante Tadić, predstavnici prijateljskih općina, Nikica Augustinović s Krka, u ime nazočnih predstavnika lokalnih jedinica, kao i saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom,  kojoj se nadaju i u narednom razdoblju.

Sisačko- moslavački župan Ivan Celjak u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića tom je prigodom istaknuo kako Županija i Grad  Popovača imaju dobru suradnju, a koja će se zasigurno nastaviti i u budućnosti.

“Ovog ljeta očekujemo početak radova na sanaciji ceste na području naselja Gornja Gračenica i Stružec u duljini 2,7 km. Osim cestovne infrastrukture, Sisačko-moslavačka županija ulaže i u obnovu ustanova kojima je osnivač. Obnovili smo 6 objekata Neuropsihijatrijske bolnice “dr. Ivan Barbot” Popovača. Jedan od značajnih projekata je ustrojavanje Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju stacionarnog tipa i osiguravanje uvjeta za prisilni smještaj i liječenje djece temeljem rješenja nadležnog suda a koji će djelovati unutar Neuropsihijatrijske bolnice “dr. Ivan Barbot” Popovača u Ravniku za što su već osigurana sredstva. Riječ je o projektu od nacionalnog značaja. Pri kraju je i izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade Doma zdravlja SMŽ u Popovači. U području obrazovanja važno je istaknuti kako je Sisačko-moslavačka županija uredila i opremila senzornu sobu za učenike s teškoćama u razvoju u OŠ Zorke Sever. Isto tako Sisačko-moslavačka županija podržava inicijativu Grada Popovače i Biskupije za osnivanje katoličke gimnazije, čime bi i Popovača dobila srednju školu, a učenicima bi se nakon završene osnovne škole omogućio nastavak školovanja i ostanak u svome gradu.” – istaknuo je župan Ivan Celjak.

„Poznato je da su osnova svakom uspjehu vizija, organizacija, predanost ciljevima i svakako sredstva. Složila bi se da je gospodarstvo pokretač svega, ali i da su ljudi osnova svakom uspjehu. Stoga se nadam da jeste i da ćete nadjačati sve stranačke i druge razlike jer u konačnici krstarite prema istom cilju, a to je napredak vašeg grada. Vjerujem da je vaš optimizam osnažen i kroz brojni aktivizam vaših udruga o čemu svjedoči i bogat program proslave. Povjerenje koje se daje mladima, uključenost svih građana i otvorenost njihovim inicijativama temelj su, ne samo bogatom društvenom životu, već i boljem upravljanju, a na korist svima vama. Popovača ima pretpostavke za uspjeh, kako kroz razvoj tradicionalnih i gospodarskih djelatnosti, u industriji i poljoprivredi, tako i kroz nove proizvodne perspektive, a sve uz dobru prometnu povezanost. Vjerujem stoga da ćete uspješno nastaviti provoditi sve projekte, a što je osnova razvoja i rasta društvenog standarda.“ – naglasila je  izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, Martina Ciglević, pomoćnica predsjednika za ekonomiju.

Grad je kroz dodjelu javnih priznanja i nagrada i ove godine iskazao zahvalnost građanima i udrugama koji su se u proteklom razdoblju istaknuli svojim osobitim uspjesima i iznimnim postignućima posebno značajnima za ovo područje. Priznanja Grada Popovače za 2023. godinu dodijeljena su  KUD-u „Stružec“ za 25. obljetnicu postojanja te PULS-u „Moslavački štrk“ za iznimna postignuća i doprinos očuvanju kulturne baštine te razvoju i promicanju vrijednosti likovnog stvaralaštva na području Grada Popovače i šire.

Godišnje nagrade Grada Popovače za 2023. godinu dodijeljene su SNK Moslavac za iznimne postignute rezultate i 90. obljetnicu aktivnog djelovanja na području sporta te promociji njegovih pozitivnih vrijednosti i Dragutinu Keseru za iznimna postignuća u području pčelarske proizvodnje i snažan doprinos razvoju pčelarstva i cjelokupne poljoprivredne djelatnosti.

Ovogodišnja Nagrada za životno djelo Grada Popovače dodijeljena je umirovljenom brigadnom generalu Rudiju Stipčiću za nemjerljiv doprinos organizaciji obrane i stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske te izniman angažman u promicanju vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata, a koji je u ime svih nagrađenih zahvalio Gradu Popovači na ovim javnim priznanjima.

U okviru svečane sjednice uručena je i nagrada za „Najljepšu priču Grada Popovače u 2023. godini“ izabranu po Javnom natječaju kojeg je provela gradska Knjižnica i čitaonica, i to učenicima posebnog razrednog odjela OŠ Zorke Sever, Stjepanu i Danijelu Kahlina, koji su sjednici nazočili u pratnji mentorice Ivane Čubrilo Franjić te učenici OŠ Zorke Sever Dori Antolić koja je sjednici nazočila u pratnji svoje mentorice Dragane Čubrilo.

Program sjednice bio je obogaćen nastupima učenika OŠ Popovača te njihovih učitelja Dominika Domitrovića i Mladena Bage, kao i ravnatelja Dražena Mlakara.

Likovno društvo Moslavački krug tradicionalno je u okviru svečane sjednice pripremilo izložbu svojih slika s nedavno održane likovne kolonije „Zorka Sever“,  posvećenih gradu Popovači, a uoči sjednice uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod središnjeg križa na Mjesnom groblju Popovača, odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s ovog područja.

Ovogodišnja proslava zaštitnika župe, sv. Alojzija Gonzage, održana je svečanim misnim slavljem u večernjim satima kojeg je predslavio p. Mate Kolak, pavlin, župnik Župe sv. Petra u Šumi, doktorand na Papinskom biblijskom institutu u Rimu, predavač biblijskih kolegija na fakultetu DI u Zagrebu.

Nakon svete mise župnik Ivan Petrović je u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom pripremio domjenak uz tamburaški sastav za sve župljane na prostoru Tržnice.

Proslava Dana Grada i blagdana sv. Alojzija Gonzage zaključena je uz vatromet i koncert kultnog benda Crvene jabuke na prostoru Športskog parka Moslavac.