Dan Sisačko-moslavačke županije

Na sam Dan Sisačko-moslavačke županije i njezin trideseti rođendan, 11. lipnja, kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom.

Tradicionalno je odana počast velikanima hrvatske povijesti Stjepanu i Antunu Radiću ispred mjesta njihove rodne kuće u Desnom Trebarjevu.

„Braća Radić ostavila su veliki trag u hrvatskoj povijesti. Danas se posebno prisjećamo i naših poginulih hrvatskih branitelja kao i naših živih junaka bez kojih ne bi bilo niti Sisačko-moslavačke županije. Naša županija se je u posljednjih 30. godina susrela s brojnim izazovima. Na našem području Domovinski rat je, nažalost, ostavio teške posljedice, a novi izazovi s kojima se suočavamo je sanacija štete od posljedica potresa. Županija je, u okviru svoje nadležnosti, u obnovi vrlo uspješna i trenutno smo najbrže rastuća Županija u čiji razvoj Vlada RH ulaže značajna sredstva. Vjerujem da će naši stanovnici, kojima ujedno upućujem i čestitku za Dan Sisačko-moslavačke županije, osjetiti napredak u svoj svakodnevnici“, rekao je župan Ivan Celjak koji je u ovoj prigodi bio i  izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

U nazočnosti mnogih izaslanstva, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije sačinjavali su predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, zamjenik župana Mihael Jurić i zamjenica župana iz reda srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić. U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića vijence je položila i zapalila svijeće saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. U obilježavanju u Desnom Trebarjevu sudjelovali su i saborski zastupnici Marijana Petir, Krešo Beljak i Željko Lenart.

Misno slavlje u crkvi sv. Martina biskupa u Desnoj Martinskoj Vesi predvodio je župnik Ivica Šimunović.

Povodom Dana županije, od 7. lipnja do 1. srpnja održava se bogat program pa je tako proteklih dana svečano obilježena 32. obljetnica ustrojavanja 57. SAMB-a Marijan Celjak te je održan Giro de Banovina.

Danas, uz radni posjet predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, održava se i svečana sjednica Županijske skupštine te otvorenje izložbe Božidara Škofača, dobitnika Nagrade za životno djelo SMŽ.