Županijska skupština aktualizirala temu o financijskoj situaciji Županije

Na 2. sjednici Županijske skupštine koja je prošloga tjedna održana u Sisku aktualizirana je i tema o financijskoj situaciji Županije.

„Sukladno Zakonu, proračun mora biti uravnotežen i ukupni primitci trebaju pokrivati ukupne rashode, a za zakonito izvršavanje proračuna, odnosno financijskog plana, odgovara odgovorna osoba. Tijekom proteklog vremena do mene osobno, a vjerujem i do šire javnosti, dolaze različite informacije o realizaciji proračuna, a posebice o planiranim sredstvima za pokriče troškova iz prethodnih godina i za plaćanje određenih troškova u ovoj, a na koju se proračun i odnosi, stoga imam konkretno pitanje kakva je realizacija proračuna na današnji dan?“ –upitao je vijećnik Srećko Telar (DP).

„U trenutku primopredaje nepodmirene obveze Sisačko-moslavačke županije iznosile su oko 90 milijuna kuna, a upravo toliko iznosi izvorni proračun županije, dakle, to su sredstva koja mi kao županija možemo trošiti. Naš dugoročni cilj stoga je stabilizacija financija i na tome radimo posljednjih mjesec dana te smo poduzeli određene aktivnosti. Razgovarali smo s predstavnicima PBZ-a, banke u kojoj je Županija krajem prošle godine podigla kratkoročni kredit. Također, razgovarali smo i o mogućnostima smanjenja kamatne stope za kredit koji je Županija podigla za izgradnju OŠ Zorke Sever u Popovači. Ono što mogu reći, predstavnici PBZ-a odlučili su da neće teretiti naš žiro račun posljednjeg dana u mjesecu, već 15. tako da možemo osigurati likvidnost računa tijekom cijeloga mjeseca. Upravo ćemo na taj način osigurati ravnomjernu likvidnost proračuna tijekom cijelog mjeseca.“ – istaknuo je u odgovoru župan Ivan Celjak i dodao kako nema točan podatak o izvršenju proračuna na dan održavanja sjednice, ali da se isti podaci mogu pripremiti, odnosno da o njima vijećnika može informirati pročelnica zadužena za financije. Također, župan je i tom prilikom zahvalio braniteljskim udrugama koje su se odrekle financijskih sredstava namijenjenih za svoje programe u korist obnove objekata javne namjene, odnosno objekata vezanih uz obrazovanje, socijalnu skrb i zdravstvo.