Preporuke Nacionalnog stožera povodom održavanja misa na Badnjak i Božić

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je  preporuke za održavanje misa na Badnjak i na Božić.

Preporučuje se skraćenje trajanja svetih misa, kao i povećanje broja svetih misa te je potrebno pomaknuti mise na Badnjak u ranije termine, da završe do 22 sata.

Potrebno je ograničiti maksimalni broj vjernika na misnom obredu u crkvi na način da se udovolje sljedeći uvjeti: broj vjernika koji mogu istovremeno biti u crkvi ovisi o unutarnjoj površini crkve na način da ne smije biti više od jednog vjernika na 7 kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike (u površinu crkve se ne računa prostor oko oltara) i istovremeno treba osigurati 2 metra razmaka u svim smjerovima između vjernika na misi. Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika na misi treba biti istaknuta na ulazu, a župljani trebaju voditi računa o tome da zaduže nekoga da kontrolira broj osoba koje ulaze.

Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na misu, ne trebaju održavati međusoban razmak od 2 metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od 2 metra.

Radi osiguravanja udaljenosti mogu se koristiti tek svaki drugi red klupa i treba označiti koje su klupe predviđene za vjernike, a koje se ne mogu koristiti. U redu za pričest treba održavati razmak od 2 metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti ne vraća vjernik istim putem kojim je išao na pričest već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.

Dodajmo k tome da se vjernici trebaju pridržavati i općih preporuka, odnosno, trebaju koristiti zaštitnu masku tijekom cijelog vremena boravka u crkvi (osim u vrijeme pričesti). Također, pri ulasku u crkvu, potrebno je dezinficirati ruke te se treba pridržavati ograničenja vezanih uz fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva.

“Preporuke za održavanje misnih obreda izdaju se sa svrhom zaštite vjernika koji ih pohađaju, smanjujući rizik prijenosa bolesti”, stoji u objavi Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Nakon ovih dana, od subote 26.prosinca, vrijedit će ponovno pravilo da na svetoj misi može biti prisutno najviše 25 vjernika.