Popovača usvojila Proračun za 2021. godinu

U Domu kulture u Popovači jučer je održana 42. sjednica Gradskoga vijeća kojom je  zbog izostanka predsjednika Ivice Kesera (HDZ) iz zdravstvenih razloga, predsjedao potpredsjednik Zvonimir Kondres (HSP).

Popovački gradski vijećnici sa 10 glasova ZA i 4 PROTIV na ovoj su sjednici usvojili proračun za 2021. godinu u ukupnom iznosu od gotovo 70 milijuna kuna. Kako je u izlaganju istaknuo gradonačelnik Josip Mišković, realni proračun iznosi oko 50 milijuna kuna, dok su ostala sredstva predviđena zbog planiranih prijava projekata na natječaje za sufinanciranje iz europskih i nacionalnih fondova.  „Nadam se da ćemo dio tih sredstava i povući, a što se tiče projekata tu bih prije svega istaknuo završetak tržnice, nekoliko prometnica vezanih za mjeru 7.4., dio infrastrukture vezane uz promet: prije svega izgradnja mosta preko Jelenke te izgradnja spojne ceste prema Sisačkoj ulici. Također, tu je i niz drugih projekata vezanih uz povećanje kvalitete života naših građana. Riječ je tako o izgradnji vodovodne mreže u Moslavačkoj Slatini, ali i dio vezan uz odvodnju koja je najzapostavljenija ali i najskuplja investicija komunalne infrastrukture. Odvodnja se tako planira u Polakovoj, Vinogradskoj, Mikulanici, Vukotinovićevoj i Radničkoj ulici.Puno nada se ulaže i u Aglomeraciju Popovača za koju bi se tijekom slijedeće godine trebao potpisati sporazum sa Hrvatskim vodama te će se potom krenuti i za izvorima financiranja.“ – pojasnio je gradonačelnik dodavši kako bez obzira na smanjenje prihoda, povećana su sredstva za obrazovanje, dok su ostalim proračunskim korisnicima namijenjena sredstva na razini ovogodišnjih.

Danijel Sučija (HDZ) u raspravi je pitao gradonačelnika mogu li se dodijeliti dodatne stipendije za liječnike, dodavši kako osim u Neuropsihijatrijskoj bolnici, potreba za njima je i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Gradonačelnik je pozdravio ovu inicijativu te istaknuo kako se određeni dio sredstava može prenamijeniti i za te potrebe, posebice naglasivši velike potrebe za specijalizacijama, koje bi Grad također financijski podržao. „Popovača u ovom trenutku najviše problema ima s pedijatrom. Naime, kada nema liječnika koji je već nekoliko godina u mirovini i povremeno dolazi u Popovaču, dolazi do problema.“ –pojasnio je gradonačelnik.

Marija Starčević (HSLS) upitala je gradonačelnika o smanjenju sredstava namijenjenih Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Gradonačelnik Mišković istaknuo je kako su planirana sredstva na razini ispostavljenih računa za ovu godinu, no, ukoliko bude potrebe, te ukoliko se budu provodile i dodatne usluge, sredstva za ovu namijenu će se i povećati.

Branko Gregurek (HDZ) istaknuo je kako je u vrijeme dok je HDZ bio u vladajućoj koaliciji tražio sitnice poput izgradnje ograde na Mjesnom groblju u Potoku, izgradnju nove vodovodne mreže jer postojeća zbog dotrajalosti stalno puca, izgradnju pročišćivača vode i nogostup, ali se to nije uspjelo realizirati, te smatra da se selo Potok i u ovom proračunu zaobišlo. Gradonačelnik Mišković pojasnio je da se određeni projekti nisu mogli izvršiti zbog financijske situacije, ali nikada nisu odbijeni, a dodao je i kako će se u idućoj godini pristupiti izgradnji nove vodovodne mreže.

Iako su u raspravi aktivno sudjelovali, proračun nisu podržali vijećnici HDZ-a, uz objašnjenje kako u kreiranju istoga nisu mogli sudjelovati. Vladimir Vuksan, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a: „Smatramo da i mi imao pravo na svoje ideje koje su se mogle i uvrstiti u ovaj proračun. Međutim, proračun je samo jedan akt koji se donosi, a mi ga nećemo podržati jer se u njemu ne vidimo. Interes HDZ-a u Popovači je ravnomjeran razvoj cijeloga područja grada, a ne samo nekih određenih dijelova, jer prema ciframa koje su poslagane prema mjesni odborima, jako malo tih sredstava ide na periferiju, dok većina ide u određene dijelove po nahođenju nekoga tko je slagao proračun.“

Gradonačelnik Josip Mišković istaknuo je kako je prije nekoliko dana kontaktirao predsjednika vijeća, a pritom mu je rekao i da bez obzira politički razlaz, želi čuti i prijedloge HDZ-a, te da s ciljem boljitka za sve građane Grada Popovače, njegova vrata otvorena su i vijećnicima HDZ-a. Očekivao je da će tim putem doći do određene suradnje, ali se ništa nije dogodilo.

Anto Žilić, predsjednik Kluba vijećnika HSP-a uključio se u raspravu istaknuvši kako HDZ nije podnio niti jedan amandman, te zaključivši kako je u toj stranci „došlo do rasula zbog privatnih interesa“. 

Novi je gradski Proračun, kao i prethodni, podržan od HSLS-a, ali i od oporbenog SDP-a. Andrija Ričko (HSLS) u raspravi je istaknuo kako je relativno zadovoljan, tj.s obzirom na prihode, napravljeni su realni rashodi, a uvrštene su i stvari za koje se i inače HSLS zalaže.

Rizo Mešić (SDP) istaknuo je kako ova stranka od početka mandata ovoga vijeća ne politizira te su i ove godine sudjelovali u kreiranju proračuna. Iako im nisu uvaženi svi prijedlozi, proračun su podržali s obzirom na to da shvaćaju ozbiljnost situacije i smanjenje prihoda. „Prije svega uvršete su tu božićnice za naše umirovljenike s malim mirovinama, izgradnja mosta preko Jelenke za koji smo i puno puta pitali na ovome vijeću, kao i niz drugih stvari vezanih za komunalnu infrasturkutru.“ – rekao je Mešić te na kraju poručio kako nema ništa protiv nikoga osobno, ali smatra da HDZ politizira. „Ljudi moraju znati za koga glasaju, a ovdje vidimo kako oni ne podržavaju projekte  koji su važni za razvoj našega grada.“

Gradonačelnik Josip Mišković zahvalio je vijećnicima na potpori i podržavanju proračuna dodavši kako bi mu bilo drago da se ovaj mandat gradskoga vijeća završi u dogovoru i suradnji.

Dodajmo i kako su gradski vijećnici jednoglasno donijeli Odluku o izradi V. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Popovača, Odluku o upravljanju nekretninama u vlasništvu Grada Popovače, Odluku o imenovanju povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, Odluku o prodaji nekretnine u katastarskoj općini Popovača te su dali suglasnost za obnovu dopuštenog prekoračenja po poslovnom računu.

Vijećnici HDZ-a uz nepodržavanje Proračuna, nisu podržali ni Program održavanja komunalne infrastrukture Grada Popovače te Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Popovače za 2021. godinu, te su ti programi usvojeni sa 10 glasova ZA i 4 PROTIV.

Sjednica je započela Aktualnim satom na kojem su aktualizirane teme vezane uz aktivnosti Stožera CZ Grada Popovače, probleme s dimnjačarskom službom u južnom dijelu grada, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, projekt Zaželi, staru Robnu kuću, poticanu stanogradnju, autobusnu stanicu u centru Popovače, Polsovnu zonu Mišićka, proširenje vodovodne mreže, suradnju sa ŽUC-om, dječje igralište u Potoku, kanalizaciju, božićnice, suradnju Grada i vlasnika kompostane u Strušcu, sigurnost u prometu u naseljima Donja Gračenica i Voloder, stanje igrališta u Voloderu, te aktualnosti vezane uz DVD Stružec.