Kapitalne pomoći SMŽ za nove investicije u proizvodnji i potpore za obrtna sredstva

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec u Sisku su dodijelili ugovore o bespovratnim potporama iz projekta „Kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji i potpore za obrtna sredstva“ za 2020. godinu.

Riječ je o dodjeli bespovratnih kapitalnih pomoći i obrtnih sredstava u svrhu osnivanja novih, opstojnosti i razvoja postojećih obrta i mikro trgovačkih društava (do 9 zaposlenih) koji djeluju na području Sisačko-moslavačke županije, a bave se proizvodnom djelatnošću. Prihvatljivi troškovi ove kapitalne pomoći odnose se na uređenje poslovnog prostora, nabavu strojeva, opreme ili alata, a do 30 % može se koristiti kao obrtna sredstva. Sa 54 korisnika potpisani su ugovori o dodjeli bespovratne potpore u maksimalnom pojedinačnom iznosu od 15 000 kuna.

Među onima koji su ostvarili pravo na ovu potporu je i Ante Mikša, predstavnik Vinarije Mikša iz Kutine. „Obično svake godine idu mjere kapitalnih ulaganja, to je jedna od dobrih injekcija u gospodarstvo, pogotovo obrtništvo, što nam županija daje svake godine i zahvaljujem na tome. Ovu mjeru ćemo iskoristiti za nabavku opreme, modernizaciju, u našem slučaju to će biti šprica za tretiranje vinograda, herbicidna šprica za tretiranje trave i filter za punjenje vina u butelje, u boce. Iznos mjere koju smo ostvarili je 2000 eura, u kunskoj protuvrijednosti to je 15 tisuća kuna. To je okvirno pola sredstava potrebnih za nabavku te opreme. Svake godine, više-manje kada smo u novim investicijama, javimo se na slične mjere“, kazao je Mikša.

Obzirom je proizvodnja generator cjelokupnog gospodarstva, ovu poticajnu mjeru Sisačko-moslavačka županija planira nastaviti i iduće godine.