Velikoludinsko vijeće donijelo Odluku o dobitnicima Godišnje nagrade i Priznanja

Općinsko vijeće Velike Ludine 28. kolovoza održalo je svoju 21. sjednicu na kojoj je donesena Odluka o dobitnicima Godišnje nagrade i Priznanja općine za 2023. godinu.

Godišnja nagrada Općine Velika Ludina za 2023. godinu dodjeljuje se Igoru Faltisu za poseban doprinos u razvoju voćarstva na području Općine Velika Ludina i šire, dok se Priznanja dodjeljuju: Osnovnoj školi Ludina za 150-tu godišnjicu postojanja i unaprjeđenja školstva na području Općine Velika Ludina; Vatrogasnoj zajednici Općine Velika Ludina za 30-tu godišnjicu postojanja i zaštite od požara na području Općine Velika Ludina; Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Velika Ludina za 130-tu obljetnicu postojanja i zaštite od požara te 125-te obljetnice postojanja Limene glazbe; Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Mustafina Klada za 70-tu obljetnicu postojanja; velečasnom Mati Sukaliću za doprinos u obnovi i očuvanju sakralne baštine na području Općine Velika Ludina; Marijanu Kusu za unapređenje kulturnog stvaralaštva na području Općine Velika Ludina, Damiru Kišu za najljepše hortikulturno uređenje okućnice na području Općine Velika Ludina; Diani Jagodnik za doprinos u promicanju i očuvanju etnološke baštine, unutar i izvan granica Općine Velika Ludina te Ani Pleše za osvojenu Rektorovu nagradu za projekt “Radikalizacija mladih”.

Godišnja nagrada i priznanja bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će se održati povodom Dana općine, 29. rujna u 13 sati.

Uz ovu odluku, vijeće je jednoglasno usvojilo i sve ostale, pa tako i Poslovno izvješće Moslavine d.o.o. za 2022. godinu, a koje je predstavio direktor Mijo Šepak. „U poslovnoj 2022. godini ostvaren je prihod u iznosu 27.266.566 kn i rashod od 27.172.378 kn, odnosno neto dobit u iznosu od 67.217 kn. Analizirajući pomake u strateškim ciljevima, Moslavina d.o.o. je potvrđena u svim važnim institucijama kao dokazani nositelj aktivnosti koji može provesti zacrtane programe.“ – napomenuo je Šepak i pojasnio kako je najvažniji projekt u provedbi Aglomeracija Kutina, a u sklopu kojeg je izgrađen i novi pogon za proizvodnju pitke vode u Ravniku. Zaključio je i kako je imovina s godinama porasla, a sada je vrijedna oko 500 milijuna kuna, što potvrđuje ovo poduzeće liderom u Uslužnom području 17.

U nastavku, Financijsko Izvješće i izvješće o radu Eko Moslavine d.o.o. za 2022.godinu vijećnicima je prezentirao direktor te tvrtke Danijel Husnjak. „Unatoč tome što je uslugu zbrinjavanja otpada na području grada Popovače preuzeo KSP, čime je Eko Moslavina uskraćena za oko 30% korisnika, poslovanje je i tijekom 2022. godine bilo pozitivno. Prihod je iznosi 14.928.875 kuna, a rashod 14.885.542 kuna, iz čega se zaključiti može kako je dobit u prošloj godini na razini 29.265 kuna.“ – pojasnio je Husnjak uz osvrt na projekte koji se provode, kao i nabavku opreme nužne za kvalitetan rad.

Uz pohvale na rad djelatnika prihvaćeno je i Izvješće Eko Moslavine d.o.o. o upravljanju Reciklažnim dvorištem Velika Ludina za 2022. godinu, iz kojeg je vidljivo kako je prikupljeno 65,6 tona raznovrsnog otpada.

U nastavku, usvojeno je Financijsko izvješće za Općinu i njezine proračunske korisnike, za razdoblje siječanj-lipanj 2023. te dokumenata vezanih uz isto.

Prema pojašnjenju Hrvoja Plaščara, višeg referenta za financijske poslove, Proračun za 2023. godinu rađen je kao konsolidirani proračun Općine Velika Ludina i proračunskih korisnika Općine (Dječji Vrtić Ludina te Knjižnica i čitaonica Ludina),  ukupno ostvareni prihodi i primici i izvještajnom razdoblju iznose 811.224,79 eura, što je 32,77% od planiranog iznosa za 2023. godinu. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine indeks promjene iznosi 98,41 %. Ukupno ostvareni rashodi iznose 907.230,32 eur,a što je 36,65 % od planiranog iznosa za 2023. godinu. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine indeks promjene iznosi 150,43 %. Manjak prihoda i primitaka poslovanja iznosi  96.005,53 eura, a rezultat je to provedbe brojnih investicija, a za koje se djelomični povrat očekuje od partnera u provedbi, odnosno od nacionalnih i europskih fondova. Važno je napomenuti i kako Općina Velika Ludina nije kreditno zadužena, već se koristi odobrenim prekoračenjem u iznosu od oko 132 tisuće eura.

Sukladno uputama Ministarstva pravosuđa i uprave, naknade za rad predsjednika, potpredsjednika i vijećnika sada je napokon, izražen u eurima. Prema donesenoj odluci, predsjednik vijeća ima pravo na naknadu u ukupnom godišnjem neto iznosu od 1.194,51 eura, a  potpredsjednici 1.035,24 eura, dok će vijećnici, baš kao i članovi Etičkog odbora i Vijeća časti primati naknadu u neto iznosu od 26,54 eura po prisutnosti na sjednici.

Na kraju, imenovano je i Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, a kojem je uz dosadašnje članove, Vladimira Bohatku (predsjednika, agronomske struke), Jelenu Malekinušić, viša stručna suradnica za opće i upravne poslove i općinskog vijećnika Marija Pomahača, sada pridružen Alen Leljak, a koji će, budući da je građevinske struke, biti zadužen za procjenu šteta od nedavnog nevrijemena.

Tijekom Aktualnog sata, a kojim je i započela ova sjednica, načelnik Dražen Pavlović okupljene je upoznao sa svojim izvješćem o radu u razdoblju od prošle do ove sjednice, a posebno se osvrnuo na projekte koji su provedeni ili su u provedbi, kao i na financijsku pomoć koju je općine dodijelila vlasnicima objekata koji su teže oštećeni u nevrijemenu tijekom srpnja.