Održani 16. Susreti na rijeci Lonji

U Osekovu su 26. kolovoza održani još jedni, tradicionalni, 16. „Susreti na rijeci Lonji“.

Zbog visokog vodostaja događaj je ove godine premješten u park u centru sela, što nije umanjilo kvalitetu organizacije i posjećenost, a okupljanima je dobrodošlicu tom prigodom izrazio predstavnik organizatora, Športsko- ribolovne udruge „Štuka“ Vladimir Vuksan.

U organizaciji su još sudjelovali i Mjesni odbor te ostale mjesne udruge, a podršku su im tom prilikom izrazili gradska Turistička zajednica, Grad Popovača te Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, čiji su predstavnici i nazočili ovoj poznatoj kulturno-sportskoj manifestaciji.

Manifestacija koja je trajala cijeli dan započela je memorijalnim natjecanjem „Matas-Haić-Balog“ u disciplini „Lov ribe na plovak“, a obuhvatila je još i natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša, prezentaciju pečenja šarana na rašljama, prezentaciju tradicijskih ribolovnih alata, radova radionice Narodno tkivo i vezivo te Etno-zbirke KUD-a „Stjepan Šajnović“, folklorni program najmlađih članova mjesnog društva, vatrogasnu vježbu DVD-a Osekovo, natjecanje u povlačenju užeta te skakanje u vrećama.

Istaknuti vrijedi kako je u memorijalnom natjecanju „Lov ribe na plovak“ koje se održalo na lokaciji Obžev, sudjelovalo 8 natjecatelja, 3. mjesto osvojio je Tomislav Vuksan sa 5.040 kg ulovljene ribe, 2. mjesto Goran Medaković sa 5.950 kg, a 1. mjesto Adam Ilčić sa 7.720 kg ulovljene ribe.

Među 10 ekipa, najbolji fiš-paprikaš pripremila je ekipa Ščukin berek, 2. mjesto osvojili su Prijatelji gurmani, a 3. mjesto ekipa TFK. Kako je tom prigodom pojasnio Marko Kovačić, profesionalni kuhar i jedan od članova komisije, ocjenjivala se konzistentnost, boja, okus, miris i ljutina, a svi prezentirani uzorci bili su zadovoljavajući, posebice jer je riječ o djelima amatera, te su presudile nijanse.

Natjecanje u povlačenju užeta ove je godine okupilo 3 ženske i 6 muških ekipa. Najbolje među ženama bile su „Selske puce“, a među muškarcima „Mrvice“ dok je 2. mjesto osvojila ekipa LD „Kuna“, a 3. Ovčaričeki.

Pozdravljajući okupljene posjetitelje gradonačelnik Josip Mišković istaknuo je nastojanje Grada Popovače da se kroz organizaciju ovih Susreta potakne snažnija valorizacija i promocija jedinstvenog parka prirode koji se nalazi u neposrednoj blizini, a koji je jedan od najvećih i najočuvanijih vlažnih, močvarnih i poplavnih biotopa Europe. „Cilj nam je prije svega ponovno oživiti taj skladan suživot ovog prirodnog bogatstva sa lokalnim stanovništvom u Osekovu,  te iskoristiti i potencijale Lonjskog polja u turističkom smislu”- naglasio je gradonačelnik podsjetivši na aktivnosti Grada i gradske Turističke zajednice vezanih uz otvorenje i rad Prijamnog centra „Crna roda“ Osekovo.

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Domagoj Šajatović zahvalio je organizatorima na trudu koji ulažu s ciljem čuvanja tradicije, oživljavanja suživota s prirodom te prezentacije prirodnog i kulturnog blaga okupljenim posjetiteljima.

Ovogodišnji „Susreti na rijeci Lonji“ završili su druženjem uz Tamburaški sastav „Gelipteri“.