Biskup proglasio Godinu velike obnove

Prve subote nakon Velike Gospe, blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano je 14. zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio biskup Vlado Košić, a tijekom kojeg je u homiliji i tradicionalno objavio kako će nova pastoralna godina 2023./2024. u Sisačkoj biskupiji biti Godina velike obnove, pojasnivši kako je riječ o materijalnoj i duhovnoj obnovi.

“U našoj Sisačkoj biskupiji nalazimo se u velikoj materijalnoj obnovi. Trenutno se radi na 25 župnih crkvi, 4 kapele, 4 župne kuće i na 1 samostanu, što je ukupno 34 sakralna objekta. Još trebamo započeti obnovu na 10 objekata, što je ogroman broj od 44 sakralnih objekata, gotovo polovica svih crkvi i naših objekata u biskupiji“ –  rekao je biskup zahvalivši svima uključenima u obnovu istaknuvši kako je to veliki i povijesno važan posao.

Izrazio je nadu i da će do kraja ove godine blagosloviti, odnosno posvetiti one crkve i kapele koje budu obnovljene, a tijekom 2024. i ostale crkve kako budu završavane, s tim da će Katedrala vjerojatno biti dovršena 2025. i tako će biti zaključena ta materijalna obnova u najvećem dijelu naše Biskupije.

U nastavku biskup je rekao kako je neophodna i druga, još veća obnova – a to je duhovna obnova. „U tu svrhu održavamo Biskupijsku sinodu koja treba još više povezati naše svećenike i vjernike, kao i vjernike međusobno. Također želim da se po župama i dekanatima naše Biskupije u ovoj pastoralnoj godini 2023./24. organiziraju tzv. misije, tj. jednotjedne duhovne obnove za sve župljane.“ – rekao je, između ostalog, biskup Vlado Košić.

Također, dao je još brojne druge upute za Godinu obnove poput toga da svećenici budu svakog dana prije mise na raspolaganju za ispovijed, da se na nedjeljnim misama moli za blagoslov i uspjeh Sinode i obnove, da se redovito Moli krunica i izlaže Presveto.

Pozvao je i da osobite nakane naših molitava budu: duhovna obnova naših obitelji, vjernosti i ustrajnost u bračnom životu te prihvaćanje više djece u našim obiteljima, kršćanski odgoj djece i mladih, zatim za duhovna, svećenička i redovnička zvanja, za starije i bolesne, za umiruće i pokojne, za naše hrvatske branitelje, za stradale u potresu i za civilne vlasti i da se zaustavi odlazak mladih iz domovine.