Županija dodijelila 45 novih bespovratnih potpora za tradicijske i umjetničke obrte

U sklopu projekta „Tradicijski i umjetnički obrti“ 45 je potpisnika ugovora dobilo ukupno 27 tisuća eura županijske potpore.

Ugovori su potpisani i svečano uručeni 5. srpnja u prostoru Kleti Leskarac u Kutini, a na ustrajnosti u radu obrtnicima je tom prigodom čestitao župan Ivan Celjak.

„Sisačko-moslavačka županija i ove godine podupire obrtnice i obrtnike koji se bave umjetničkim i tradicijskim obrtima. Za njih smo ove godine izdvojili 27.000,00 eura, a potpisali smo ukupno 45 ugovora. Oni su iznimno važni za našu županiju jer se bave obrtima koji možda nisu toliko zanimljivi kao obrti budućnosti, međutim oni su naša kulturna baština te imaju izuzetnu vrijednost. Ove godine imamo čak 13 ugovora više nego prošle godine i ti se ugovori kreću u iznosima od 500 do 750 eura. Njima to znači zaista jako puno, a iduće ćemo godine povećati iznose i vjerujemo da će obrtnicima i dalje biti zanimljiva ova linija potpora.“ – rekao je župan Celjak.

Na dodjeljenim su sredstvima u ime potpisnika županu zahvalili Bruno Franić, urar iz Siska te Matej Kozić, građevinar iz Novske. 

Bruno Franić istaknuo je kako njegova obiteljska urarska radnja u siječnju iduće godine obilježava 70 godina rada. Riječ je o trećoj generaciji koja vodi brigu o obrtu. „Tako malim obrtima jako puno znači potpora i interes Sisačko-moslavačke županije i htio bih se zahvaliti Županiji što već dugi niz godina daje potpore deficitarnim zanimanjima.“ – rekao je Bruno Franić.

Matej Kozić potvrdio je važnost ove potpore koja će mu omogućiti nabavku novih alata za keramičarske poslove, te poslove suhe gradnje i fasadne štrukarske radove.

U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno ima više od 2500 aktivnih obrtnika, stoga županija kroz sustav poticajnih mjera financiranih iz vlastitih proračunskih sredstava nastoji doprinijeti njihovom razvoju, očuvanju i unapređenju njihovih poslovnih aktivnosti.

Tradicijski i umjetnički obrti iznimno su važni u očuvanju kulture, povijesti i identiteta zajednice, a Sisačko-moslavačka županija podupirat će njihov rad i u budućnosti. Kao čuvari tradicijskih vještina i tradicijskih predmeta obogaćuju našu kulturu, turističku ponudu i nezamjenjiv su dio gospodarstva i obrtništva Sisačko-moslavačke županije.