Provedeno je testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama 3. lipnja je testiran u stvarnim uvjetima. Svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Hrvatske poslane su testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Iz Ravnateljstva civilne zaštite ističu kako je testiranje prošlo uspješno. U svom priopćenju ističu kako je 80 posto mobilnih uređaja zaprimilo testne poruke, a u narednom razdoblju provest će analizu i ukloniti uočene nedostatke.

Na području naše Sisačko-moslavačke županije građani su počeli dobivati testne SMS poruke oko 12 sati i 30 minuta, kada su poruke primili i građani Zagrebačke i Karlovačke županije. U priopćenju stoji kako su poslali 705 102 poruke, od toga korisnicima 129 861 SMS poruka korisnicima u roamingu.

Testiranje sustava bit će nastavljeno u utorak 6.lipnja kada će se poslati poruke putem Cell Broadcast tehnologije. Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini Hrvatske s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija.

Poruke su od 9 do 13 sati tijekom 3. lipnja slali sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, a dobili su i korisnici u roamingu.

SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT, bila je sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.

Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora.