Promovirana druga zbirka poezije Marijana Kusa

U Knjižnica SŠ Tina Ujevića, Kutina, a u okviru Dana grada Kutine i Petrova – slavlja kutinskog, promovirana je druga zbirka poezije “Sečajna i sejne” Marijana Kusa. Osim autora govorili su Matea Paripović i Dinko Husadžić Sansky.

Događaj je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Kutini, stoga je predsjednica Matea Paripović naglasila kako je za tisak ove zbirke zaslužan upravo Ogranak koji je nakladnik te je zahvalila Općini Velika Ludina i Gradu Popovači na financijskoj pomoći bez koje to ne bi bilo moguće.

Pojasnila je i kako je ova zbirka nastavak na prvu „U jeseni života“, a što je i vidljivo već po samom okviru na koricama te kako je također pisana na kajkavskom dijalektu koji je s vremenom sve manje zastupljen u našem lokalnom govoru. Podsjetila je i na dugu tradiciju pisanja u Moslavini, posebice u Velikoj Ludini iz koje autor dolazi.

Autor predgovora Dinko Husadžić Sansky okupljenima je otkrio kako su Marijanove igračke riječi.

„Gotovo neprispodobivom lakoćom iskrenosti služi se on tim riječima, slaže ih u puzle svojih pjesničkih snova, zbraja u životnoj dobi kad je vrijeme da se neke stvari zbroje i stave pod crtu. Stoga i znakovit naslov ove zbirke Sečajna i sejne… život ponekad prolazi tako brzo, ostaju nam, u našim zrelim godinama, samo sjećanja i snovi, ali i zadovoljstvo da smo taj život živjeli iskreno i punim plućima te sad imamo mogućnost i potrebu nešto reći, zapisati, ostaviti trag iza sebe, što Marijan i čini nizom likovnih radova, a sad već i drugom zbirkom pjesama. Ta lakoća iskrenosti zapravo je dobitna karta na koju pjesnik igra. Čitatelja, kao i dijete, ne možeš zavarati, ili si iskren ili nisi, ili si to o čemu pjevaš ili gubiš na burzi umjetničke osobnosti. A Marijanove „dionice“ na burzi umjetničke osobnosti iznimno visoko kotiraju.” – rekao je Dinko Husadžić Sansky.

Sam autor, Marijan Kus, predstavio je svoj pjesnički put te je okupljenima pročitao i nekoliko pjesama koje je posvetio voljenoj supruzi, rodnom kraju, šumi, kleti i trsju. Jasno se moglo čuti kako su sve one opisane u jednoj koja nosi naziv „Od mladosti do starosti“, a u kojoj su se svi mogli i pronaći.

Događaj je posebno uveličala zajednička izvedba autora poezije u trenutku kada je nekolicinu pjesama pročitao uz glazbenu pratnju Dinka Husadžića na gitari.

U ime Grada Kutine predstavljanju je prisustvovala vijećnica Gradskog vijeća Milena Šimundić.

Fotografije: Ogranak Matice hrvatske u Kutini