Obilježeno 25 godina rada Školskog sportskog saveza Sisačko-moslavačke županije

Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije, 21. lipnja, u Sisku organizirao Svečanost školskog sporta kojim je obilježeno 25 godina rada te su uručene nagrade najuspješnijim školskim sportskim društvima županije u 2022./2023. školskoj godini, kao i ekipama koje su osvojile medalje na državnim natjecanjima školskih sportskih društava Republike Hrvatske.

Nagrađeni su i učenici sportaši koji su sakupili najviše bodova i tako postali najuspješniji u pojedinačnom poretku.

Svečanost je bila i zahvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da školski sport u Sisačko-moslavačkoj županiji raste, razvija se i bude dio života svih učenika i učenica, a nazočio joj je i zamjenik župana Mihael Jurić, dok su ju svojim nastupima obogatili zbor Osnovne škole Popovača, Lipovljanjske Iskrice i gimnastičarke ŠSD Tadija.

U županijskim školskim sportskim natjecanjima i ostalim programima školskog sporta sudjelovalo je ukupno 7025 učenika osnovnih i srednjih škola. Ove godine Školski sportski savez Sisačko- moslavačke županije organizirao je 40 županijskih natjecanja i dva poluzavršna, a učenici Sisačko- moslavačke županije proveli su 50 dana na Državnim prvenstvima. Na županijskim natjecanjima sudjelovalo je 456 ekipa, odnosno 3944 učenika što je rekordna brojaka u odnosu na prijašnje godine.

Školski sportski savez osim natjecanja organizira i provodi druge aktivnosti kao što su Vježbaonica i Univerzalna škola sporta. Program Univerzalne sportske škole provodio se u 33 odjeljenja, odrađeno je 1980 sati, a sudjelovalo je 825 učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Svi su obilježili Dan USŠ, a za sve njih osigurali su medalje, a njih tridesetak prezentiralo je svoje aktivnosti i na Svečanosti školskog sporta. Vježbaonica se provodila u 17 odjeljenja, sudjelovalo je 564 učenika srednjih škola i viših razreda osnovnih škola, a provedeno je gotovo 1000 sati.

Iako je školska godina gotova aktivnosti koje provodi Savez i dalje traju. Tako se od 26. lipnja na 6 lokacija diljem Sisačko – moslavačke županije provode Sportski praznici koji će trajati 4 tjedna, a sudjelovati će 12 škola s preko 960 učenika i učenica.

Najuspješnija školska sportska društva u ukupnom poretku:

OSNOVNE ŠKOLE:

3. Školsko sportsko društvo Viktorovac, Osnovna škola Viktorovac

2. Školsko sportsko društvo Novska, Osnovna škola Novska

1. Školsko sportsko društvo Ribari, Osnovna škola Braća Ribar Sisak

SREDNJE ŠKOLE:

3. Školsko sportsko društvo Banovac, Srednja škola Glina

2. Školsko sportsko društvo Srednjoškolac, Srednja škola Novska

1. Školsko sportsko društvo Gimnazijalac, Gimnazija Sisak

Kroz školski sport kontinuirano se radi na integraciji učenika s intelektualnim teškoćama, a ove godine 5 škola Sisačko- moslavačke županije sudjelovalo je na Državnom prvenstvu za učenike s intelektualnim teškoćama s kojeg su se vratili s čak 6 medalja. Nagradili su Luciju Piliju, Renata Ignaca, Nikolu Krajčinovića, Mateja Vilića, Magdalenu Tečec, Mateu Piliju i  Anu Josić.

Fair play je vrlo važan u svim sportskim aktivnostima i osvojiti fair play karton na Državnom natjecanju zaslužuje prigodne medalje. Djevojke ŠSD Srednjoškolac SŠ Novska na državnom natjecanju u badmintonu osvojile su fair play karton. Fair play medalje zaslužile u  i  gimnastičarke ŠSD Tadija OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja.

Ekipe i momčadi Školskog sportskog saveza Sisačko- moslavačke županije u ovoj školskoj godini na Državnim prvenstvima osvojile u čak 11 medalja brončanog, srebrnog i zlatnog sjaja.

▶️To je ostvarilo tri školska sportska društava kod 5. i 6. razreda  ŠSD Slavonac, ŠSD Žubor i  ŠSD Tadija.

▶️Čak šest školskih sportskih društava u natjecanjima 7. i 8. razreda ŠSD Žubor, ŠSD Polet, ŠSD Novska, ŠSD Viktorovac i ŠSD Ribari.

▶️Te 2 školska sportska društva srednjih škola ŠSD Banovac i ŠSD Srednjoškolac.

Osim stjecanja sportskih vještina i poticanja na izvrsnost u sportskom smislu te postizanja odličnih sportskih rezultata, kroz školski sport velika pažnja posvećuje se i drugim aktivnostima te odgoju učenica i učenika. Kroz provođenje različitih projekata usmjeravaju učenice i učenike da pokažu svoje sposobnosti, nadarenosti i inicijativu i na taj način obogate svoj život i cijeli svijet. Na natječaju “Školski sport i olimpijski pokret za 2022./2023.godinu tema je bila Intervju s olimpijcem, najbolji intervju napravila je Nika Baić iz ŠSD Srednjoškolac, Srednja škola Novska.

▶️Najuspješniji učenici sportaši:

🏆U kategoriji 5. i 6. razreda najuspješnija sportašica je Nika Bobetko iz ŠSD Ribari, Osnovna škola Braća Ribar, a najuspješniji sportaš Fran Stipčić iz ŠSD Zora, Osnovna škola Zorke Sever.

🏆U kategoriji 7. i 8. razreda najuspješnija sportašica je Vita Gec iz ŠSD Ribari, Osnovna škola Ribari, a najuspješniji sportaš je Marko Lovrić iz ŠSD Una. Osnovna škola Davorina Trstenjaka.

🏆U kategoriji srednjih škola najuspješnija sportašica je Veronika Muraja iz ŠSD Srednjoškolac, Srednja škola Novska, a najuspješniji sportaš je Marian Bakšić iz ŠSD Banovac, Srednja škola Glina.