Na Županijskoj skupštini aktualizirana tema gradnje Središnjeg paviljona sisačke bolnice

Na Aktualnom satu posljednje sjednice Županijske skupštine u ovom sazivu, nezavisni vijećnik Milan Brigljević je postavio pitanje vezano za penale u visini od 8,5 milijuna kuna, koje je Županija dobila vezano za gradnju Središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice dr.Ivo Pedišić, a zbog nepravilnosti u javnoj nabavi.

„Bolnica je već podigla kredit od 40 milijuna kuna, a sada će se zadužiti za dodatnih 16 milijuna kuna za dovršenje Središnjeg paviljona. Znamo da bolnica proizvodi oko 20 milijuna kuna duga svake godine. Podsjetit ću da je prvi ugovor za Središnji paviljon bio 70 milijuna kuna, onda je poništen i novi Ugovor za dva kata manje je bio 110 milijuna kuna. Cijena je u međuvremenu narasla na više od 180 milijuna kuna. Moje pitanje je tko je odgovoran za nepravilnosti u nabavi zbog kojih je bolnica ostala bez 8,5 milijuna kuna, da li su poduzete neke mjere“, pitao je Brigljević.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao kako je projekt Središnjeg paviljona u završnoj fazi te će gradnja istoga biti završena do kraja mjeseca. „Nije bilo lako izgraditi ovaj Središnji paviljon. Ponovit ću, projekt za gradnju ovog paviljona započet je davne 2005.godine, bilo je prilike da ju svi izgrade, bilo je županica i župana prije mene, bilo je vlada i saborskih zastupnika, nitko je nije izgradio. Podsjetit ću, 2005.godine je napravljen prvi projekt, 2011.godine napravljen je završni projekt kojeg smo i mi koristili za izgradnju ove Bolnice uz određene preinake, prilagođavanja, prilagodbe za mogućnost financiranja iz fondova Europske unije“, rekao je uvodno Žinić.

Potvrdno je odgovorio kako je prema prvim procjenama vrijednost tog objekta bila na razini od 70-80 milijuna kuna, a sada je ukupna vrijednost tog projekta bliže 180 milijuna kuna. Govoreći o nepravilnostima u javnoj nabavi, župan Žinić je kazao kako tu nema nikakve odgovornosti.

„Nažalost, u kasnijem pregledu od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje su oni pronašli da u jednom dokumentu od podizvođača, odnosno tog slovenskog izvoditelja nema jedan papir, odnosno nije datum od njihove porezne uprave tog i tog datuma, jedna banalna greška, SAFU i svi ostali su nam zbog toga skinuli ovaj iznos od 8,5 milijuna kuna. Vaše pitanje da li tu ima nečije odgovornosti, naravno da nema. Moglo se to i drugačije napraviti, danas ne imati bolnicu, da smo postupali drugačije, da nismo tada ugovorili, vjerojatno bi izgubili ova sredstva. Da smo išli na natječaj ponovno, cijene su u to vrijeme divljale, ne bi se ova bolnica izgradila za 106 milijuna kuna, koliko koštaju građevinski radovi, nego bi ona koštala 150 milijuna, a troškovi bi narasli na 200 milijuna kuna. Ovdje se radi o administrativnoj grešci, nije tu nitko pogriješio“, odgovorio je Žinić.