Intervju s gradonačelnikom Popovače – osvrt na Dan grada

Grad Popovača 21. lipnja proslavio je svoj Dan. Uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća tom se prilikom održava i bogat sportski te kulturno-zabavni program koji se odvijao tijekom cijelog mjeseca, a kao kruna aktivnosti održan je koncert kultnog benda, Crvene jabuke. O aktivnostima koje su obilježile prethodno razdoblje, ali i planovima za ono koje je pred nama pročitajte u razgovoru s gradonačelnikom Josipom Miškovićem koji slijedi:

Grad Popovača i ove je godine veliko gradilište.  Koje su se najznačajnije investicije i aktivnosti provodile u proteklom jednogodišnjem razdoblju, odnosno, koje se trenutno provode?

Ove godine slavimo 30. obljetnicu postojanja jedinice lokalne samouprave, nekad općine, a danas Grada Popovače. Gledajući unatrag, možemo reći da je Popovača napravila puno, kako u gospodarskom tako i u općenitom razvoju. Što se tiče proteklog jednogodišnjeg razdoblja, nakon popuštanja pandemije koronavirusa i vraćanja u normalne životne uvjete, Grad Popovača je nastavio s redovnim aktivnostima. Između ostalog, naš cilj kao vodstva Grada je bio kontinuirani razvoj i održavanje komunalne i druge  infrastrukture, te stvaranje boljih uvjeta za život na području Grada Popovače, u čemu mislim da smo uspjeli.

Prije svega mogu izraziti zadovoljstvo, budući da unatoč svim ovim nedaćama koje su nas pogodile u prethodnom razdoblju, Proračun je i dalje rastao te smo odradili brojne zadane projekte.

Prije svega, završen je most preko vodotoka Jelenska vrijedan 4,5 mln kn, a koji spaja Kolodvorsku sa Sisačkom ulicom, te su stvoreni uvjeti za završetak tog projekta, odnosno bolju prometnu povezanost užeg centra Popovače. U Športskom parku Moslavac nastavljena je izgradnja Svlačionica, a čiji se završetak očekuje početkom 2024. godine, a kada bi se trebala završiti i adaptacija pomoćnog igrališta postavljanjem umjetne trave, a čime bi se omogućilo cjelogodišnje vježbanje i igranje nogometa na tom terenu. Značajan nam je i završetak kanalizacijskog sustava dugog 4,5 km u ulicama Polakova, Pergošićeva i Vinogradska Mikulanica, a čime su stvoreni uvjeti za priključak oko 150 obitelji. Vezano uz kanalizaciju, u iščekivanju smo projekta Aglomeracija Popovača, a kojim bi se kanalizacijska mreža trebala izgraditi i u ostatku Popovače te ostalim naseljima. Na tu temu smo poduzeli niz aktivnosti u dogovoru s Moslavinom d.o.o. te Hrvatskim vodama.

Što se tiče ostalih radova, prije svega tu su ceste, a Grad Popovača upravlja sa 180 km nerazvrstanih cesta. Prošle godine se asfaltiralo 4,5 km, a isto je nastavljeno i tijekom ove godine, posebice na prometnicama koje su makadamske pa uslijed većih oborina imamo značajne probleme. Prošle smo godine sa ŽUC-om krenuli u obnovu županijskih cesta na području Gornje Gračenice te na lokaciji Stružec-Osekovo, a ove ćemo godine završiti te investicije.

Osim toga, važna su i ulaganja u izmjenu javne rasvjete, a koju smo odradili u dijelu naselja Stružec, kako i u proširenje vodovoda. Završen je tako dio vodovoda u Moslavačkoj Slatini te u nekoliko ulica na području Gornje Gračenice i Volodera kao i u Vodeničkom brijegu,  a planiramo i tijekom ove godine vodom opskrbiti nekoliko vikend naselja.

Dio aktivnosti bio je usmjeren i na program vezan uz sanaciju posljedica potresa, a na koji se Grad prijavio s nekoliko projekata te se već dio aktivnosti počeo odvijati tijekom proljetnih mjeseci. Također, nastavljeni su i radovi na uređenju mjesnih groblja u Popovači i Voloderu, a gdje je obnovljen i izgrađen dio pješačkih staza te je rekonstruirana ograda. Od obnove ostalih javnih objekata treba spomenuti i zamjenu krovišta na svlačionicama u Strušcu, rekonstrukciju krovišta na Pučkom domu u Osekovu, a koji smo ove godine započeli uređivati i u unutrašnjosti, rekonstrukciju krovišta na Vatrogasnom domu u Vlahinički, a gdje je nastavljeno i uređenje stare škole te je asfaltirano i parkiralište pored nje, kao i unutarnje uređenje Pučkog doma u Potoku. Nastavljeno je i uređenje Kuće meda, Pučkog doma Voloder s pripadajućim dvorištem, a u tom naselju uređen je i Mjesni park koji smo imenovali po poginulom branitelju Damiru Kumparu. Uređena su i igrališta u Donjoj Gračenici, Potoku i Voloderu, kao i nova streljana u OŠ Zorke Sever te su postavljeni reflektori na igralište NK Jelengrad.

Važne su nam i investicije i ulaganja u Komunalne servise Popovača, te su nabavljena nova vozila, spremnici za prikupljanje otpada, aparat za otkup ambalaže i čistilica.

Također, rekonstruira se i zgrada Robne kuće u kojoj će biti i jedan kat za potrebe Gradske uprave u koji bi trebali useliti do 1. rujna, dok će u postojećim prostorima biti smještene važne institucije poput ispostava Policijske postaje Kutina, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Matičnog ureda… Pristupilo se i rekonstrukciji Trga I, a osim toga, Grad će s istočne strane objekta nove Gradske uprave osigurati i nova parkirališna mjesta, a za kojima postoje potrebe. Vrijedi napomenuti i da će Knjižnica i čitaonica dobiti novi prostor jer će Gradsko vijeće u novoj zgradi također dobiti svoj prostor. Dakle, u razdoblju koje je pred nama dobit ćemo kompletno uređeno središte samog Grada Popovače.

Uz ove projekte vrijedi svakako spomenuti i ulaganja u društvene djelatnosti.

Točno tako, intenzivno se provode aktivnosti na otvaranju srednje škole, riječ je o Katoličkoj gimnaziji, a od jeseni u OŠ Popovača s radom započinje Područni odjel Glazbene škole Frana Lhotke gdje će naša djeca imati prilike naučiti svirati klavir, flautu i tambure.

Tu su i redovna ulaganja u škole čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija, ali mi kao Grad smatramo da je i naša dužnost pomagati im kako bi uvjeti rada i školovanja bili što kvalitetniji. Također ulaže se i u Knjižnicu i Dječji vrtić. Dječji vrtić, koji je značajan za Grad smo prije 3 godine dogradili kako bi imao kapacitet za 300 djece, no, sad je to malo, popunjeni su svi kapaciteti i ostalo je nešto neupisane djece te osim što razmišljamo o novim objektima u Popovači i Voloderu, razmišljamo i o privremenom smještaju najstarijih odgojnih skupina u prostore Doma kulture. Osim toga, napomenuti treba kako je u Dječji vrtić zaposlen logoped koji osigurava uslugu ne samo korisnicima vrtića već i drugoj djeci s ovog područja, a pokušavamo pronaći i rješenje vezano uz pedijatra.

Također, imamo i niz mjera za našu djecu i mlade,  poput sufinanciranja kupnje školskih materijala i pribora, stipendija koje dajemo našim srednjoškolcima i studentima, sufinanciranje školske kuhinje, subvencije mjesečne karte, sufinanciranje troškova smještaja u učeničke domove, ali i mjere kojom pomažemo mladim obiteljima pri kupnji ili izgradnji prve nekretnine, te naknade koju dajemo za svako novorođeno dijete.

Od ostalih mjera vrijedi spomenuti kako potičemo gospodarstvenike pri zapošljavanju novih djelatnika, a sufinanciramo im i kamate na poduzetničke kredite, nastavljena je i isplata subvencija poljoprivrednicima, kao i uskrsnice i božićnice našim umirovljenicima s malom mirovinom.

Spomenut ću i dio zdravstvene zaštite, a za koju Grad također izdvaja određena sredstva kako bi  nivo bio što bolji. Kontinuirano pomažemo Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“, a koja je koja je važan gospodarski i zdravstveni subjekt, ne samo za Grad Popovaču, već i šire, ali zahvaljujući kojoj imamo znatno veći nivo zdravstvene zaštite neke druge nego neke druge jedinice lokalne samouprave. Nastavljeno je tako i financiranje laboratorijskih pretraga u toj ustanovi, kao i financiranje specijalističkih laboratorijskih pretraga koje se obavljaju u Domu zdravlja od strane OB Sisak, kao i projekt Zaželi u sklopu kojeg 30 žena brine za oko 180 korisnika starije životne dobi.

O ovoj temi mogu još reći  i da na području Grada djeluje oko 90 udruga koje su financirane iz proračuna i za koje smo izdvojili značajna sredstva.

Za udruge s područja kulture izdvajamo preko 91 tisuću eura, za kapitalna ulaganja u vjerske objekte preko 38 tisuća, a za ostale udruge oko 55 tisuća eura. Zajednicu sportskih udruga koja okuplja 21 članicu financiramo sa 123 tisuće eura, a Vatrogasnu zajednicu koja okuplja 14 društava sa 186 tisuća eura.

S ukidanjem epidemioloških mjera nastavili smo realizirati sve naše društvene aktivnosti i manifestacije, ali i uvoditi nove, a koje će nam svakako pripomoći u dobivanju  statusa „Grad – prijatelj“.

Povodom Dana Grada donesena je i Odluka o dodjeli javnih priznanja.

Sukladno prijedlogu Povjerenstva Gradsko vijeće odlučilo je kako će se Nagrada za životno djelo dodijeliti generalu Rudiju Stipčiću, a što mi je iznimno drago. General je bio važna karika u Domovinskom ratu, a i nakon rata bio je iznimno vezan uz Zapadnoslavonsko područje, te je često boravio i na našem području s ciljem promicanja vrijednosti i  zaštite digniteta Domovinskog rata. Također,  Gradkso vijeće odlučilo je kako će se Godišnje nagrade dodijeliti SNK Moslavac koji slavi 90. obljetnicu postojanja, a postigao je i iznimno dobre rezultate u protekloj natjecateljskoj sezoni, kao i pčelaru Dragutinu Keseru čiji je med na prestižnom svjetskom natjecanju u Italiji proglašen najboljim ekološkim medom.  Priznanja će se, sukladno odluci vijećnika, dodijeliti KUD-u „Stružec“ za 25. obljetnicu postojanja te PULS-u „Moslavački štrk“ za postignuća vezana uz njihovo likovno stvaralaštvo. Svi predloženi kandidati bili su iznimno kvalitetni, neki su već nagrađivani, za neke se nadam kako će biti u godinama koje su pred nama.

Na samom kraju osvrnimo se malo i na bogat program povodom Dana grada.

Kao i svake godine, i ove smo  zajedno s gradskom Turističkom zajednicom, ali i našim ustanovama, Komunalnim servisima Popovača, udrugama i župama pripremili bogat program s raznovrsnim aktivnostima, od onih sportskih, kulturnih pa sve do zabavnih, a koje su se već počele odvijati od početka lipnja.

Na sam Dan Grada održan je tako koncert kultnog benda Crvene jabuke te grupe Kings, te misno slavlje sa popratnim sadržajima jer slavimo i našeg nebeskog zaštitnika sv.Alojzija Gonzagu.

Uz Dan grada i dio naših naselja slavi svoje zaštitnike, pa smo imali Vidovo, Antunovo i Lipanjske susrete te manifestacije koje idu uz njih. Održan je i Proces na Jelengradu, a očekuje nas i koncert Ane Rucner koji će se održati u sklopu proslave Ivanja.

Vezano uz sport, imali smo nekoliko nogometnih turnira za različite uzraste djece, također, održani su rukometni, šahovski i teniski turniri, a obilježavanju su se priključili i lovci te ribolovci. Osim toga, održana je i Županijska izložba stoke, ali i Pogled u plavo, kojim smo ponovno djeci i ostalim zainteresiranim građanima omogućili besplatno ronjenje i promociju tog sporta na trgu.

Proslava Dana grada završit će ove godine uz Vatrogasni kup „Antun Brlaković“ te brdsku biciklijadu „Stazom praslonova“, u nedjelju, 25. lipnja. Po završetku ovog programa, očekuje nas bogat program „Ljeta u Popovači“ koji će svim građanima, a posebice djeci, omogućiti da kvalitetno provedu slobodno vrijeme i da se malo opuste.