Poticanje JL(R)S na rad s mladima

U Sisku je u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije održana konferencija “Lokalni rad s mladima: Hrvatska u europskom kontekstu“.

Riječ je o agenciji koja koordinira projekt Europe Goes Local u Hrvatskoj, a u okviru kojeg se jedinice lokalne samouprave osnažuju u području rada i suradnje s mladima te osmišljavanju i provedbi politika za mlade.

„Mladi su pokretači promjena, a toga moraju biti svjesni i donosioci odluka u politikama za mlade otvarajući im prostor za sudjelovanje“ –  istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Dodala je i kako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, imaju možda najizravniju ulogu u ostvarenju ciljeva i provođenju aktivnosti za dobrobit mladih. „One su te koje mlade stavljaju u pozicije ključnih partnera, a mladi moraju biti odlučni preuzeti odgovornost i postati aktivni participanti.“

Pozvala ih je stoga da podrže mlade te da u suradnji s mladima i organizacijama mladih i za mlade djeluju na razvoju kvalitetnog rada s mladima.

Ravnateljica Agencije Antonija Gladović, napomenula je kako je to trenutno najveći europski projekt u području rada s mladima u kojeg je, od 2016. godine, na nacionalnoj razini bilo izravno uključeno 28 općina, gradova i županija s područja Republike Hrvatske.