Završena “Crna roda”

U Osekovu je održana završna konferencija  projekta “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna roda” Osekovo”. Projekt je provela  Javna ustanova “Park prirode Lonjsko polje” s partnerima Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Popovača, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Ukupna vrijednost Projekta je 20.315.914,88 kn od čega ukupno prihvatljivi troškovi iznose 15.759.437,22 kn, a bespovratna sredstva 12.826.999,00 kn.  Osim sredstvima Europske unije, Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje  velike napore ulaže u stvaranje kvalitetne posjetiteljske infrastrukture. Novi  sadržaji koje ova vrata parka nude temeljeni su  na interpretaciji i edukaciji po mjeri suvremenih korisnika. Ovo je jedini prijemni centar Parka koji ima stalni izložbeni postav stoga će ga posjetitelji imati prilike obilaziti tijekom cijele godine, istaknula je ravnateljica JU PP Lonjsko polje Marija Kušmiš. „Posebnost ovoga centra je njegov smještaj na samom ulazu u retenciju po kojoj je specifično ovo područje. Ovo je jedan moderan arhitektonski objekt, uređen interaktivnim edukativnim sadržajima koji će prije svega biti zanimljivi najmlađim posjetiteljima i gdje će moći učiti o Parku prirode, a onda krenuti u sam obilazak i istraživati.“ – naglasila je ravnateljica.

„Mislimo da je ovaj objekt od velike važnosti za sam Park prirode, ali i za turističku ponudu te sve građane grada Popovače. Naime, već duže vrijeme odvija se škola u prirodi svih OŠ s područja grada Popovače ovdje u Lonjskom polju, a sada je prilika da se to preslika i na Sisačko-moslavačku, ali i okolne županije, kako bi prije svega najmlađima prezentirali naše bogatstvo, i na taj način kako bi pokrenuli jedan lanac koji smatramo da je budućnost našeg kraja, dakle, da turizam postane jedna od profitabilnijih grana na području grada Popovače.“ – rekao je tom prigodom gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Centar u Osekovu prostire na tri tisuće četvornih metara površine, a ovaj ulaz, možda je i najatraktivniji, jer je i najbliži ulaz u Lonjsko polje s autoceste.

„Lonjsko polje je ponos Sisačko-moslavačke županije, ponos svih nas stanovnika, a ovim projektom podižemo razinu u turističkom segmentu. Pozivamo stoga sve zainteresirane turiste s područja cijele Hrvatske pa i šire da dođu, vide naše prirode vrijednosti, upoznaju se s ovim bogatstvom. Ovaj ulaz drugi je s moslavačke strane, te je on još jedna nadogradnja parka, a mi kao županija i dalje ćemo raditi na promociji parka te ćemo se zalagati za otvaranje kvalitetnih ulaza i sa sisačke, odnosno posavske strane.” – istaknuo je zamjenik župana Mihael Jurić.

Uprava za zaštitu prirode  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kontinuirano provodi i podržava projekte koji doprinose očuvanju bioraznolikosti i georaznolikosti. Ovaj projekt je jedan od dvadesetak onih kojima je cilj zaštita prirode, a za čiju realizaciju su osigurana sredstva iz EU fondova, naglasio je, u ovoj prigodi, Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

„Ovaj ulaz važan je zbog podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja i zaštite prirode, a u konačnici važan je za opstanak ljudi. To je naš osnovni alat za rad da možemo pokazati koje su to prirodne vrijednosti Lonjskoga polja, da ljudi mogu upoznati to na jedan zanimljiv i interaktivan način, da mogu provesti vikend ili slobodne dane s obitelji ovdje, te spoznati koje su to vrijednosti. Lonjsko polje nije vrijedno samo zbog svoje bioraznolikosti već i pruža jednu uslugu ekosustava, retenciju, koja je nemjerljiva za današnje pojmove.“ – pojasnio je ravnatelj Uprave za zaštitu prirode  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Uz nositelje projekta, partnere i goste završnoj konferenciji nazočili su i učenici OŠ Zorke Sever, PŠ Osekovo.  Moslavačkom pjesmom ovaj svečani događaj oplemenile su članice KUD-a „Stjepan Šajnović“.