Održana 22. Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije

U organizaciji Zajednici kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Hrvatskim saborom kulture i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije, u nedjelju 11. lipnja, održana je 22. Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije, odnosno 36. po redu „Martinske susrete“.

U dvije kategorije, izvorni i koreografirani folklor, predstavilo se 16 društava, od čega KUD „Ivančice“ i KUD „Moslavina“ iz Kutine  te  FA „Etno Siscia“ i FA „Ivan Goran Kovačić“ iz Siska u kategoriji koreografiranog folklora, a KUD „Tišinčani“, Tišina Erdodska, KUD „Moslavec“, Voloder , KUD „Banova Jaruga“,  KUD „Hrastovička gora“, Hrastovica, KUD „Seljačka sloga“, Bobovac, KUD „Mijo Stuparić“, Velika Ludina, HKUD „Poculica“, Letovanić, KUD „Pokupljanka“, Brest Pokupski, KUD „Repušnica“,  KUD „Sunjanka“, Sunja,  KUD „Stružec“ i HKUD „Radost“, Sela u kategoriji izvorni folklor, a program su upotpunila i dva gostujuća društva, KUD „Zasadbreg“ i KUD „Sveti Antun – Pokupska dolina“.

Smotru, koja se održala u sklopu proslave Dana Sisačko-moslavačke županije, otvorila je predsjednica Zajednice i izaslanica župana, Ivanka Roksandić koja je istaknula kako Zajednica trenutno okuplja 80-ak članica, no svakim danom sve više raste, a isto tako raste i broj manifestacija. Zahvalila je pritom i domaćinima, OŠ Braće Radić i Općini Martinska Ves, a bez čije pomoći ova smotra ne bi trajala više od dva desetljeća.  Također, čestitala je svim folklorašima koji vrijedno čuvaju našu baštinu, ali i publici koja ih je podržala u velikom broju, a koja je i dokaz da se ova Smotra s razlogom kontinuirano održava upravo u Martinskoj Vesi.

Smotru su pratili selektori Hrvatskog sabora kulture, Tvrtko Zebec, Katarina Bušić i Tomislav Habulin, a koji su također naglasili važnost kontinuiranog održavanja smotri i ljepotu prikazanog. Po završetku programa koji je trajao više od tri sata, zaključili su kako će našu  Županiju na 30. Susretima Hrvatskog sabora kulture što se tiče koreografiranih skupina predstavljati Etno Siscia, a u izvornoj kategoriji KUD „Seljačka sloga“ iz Bobovca, za „Vinkovačke jeseni“ i „Đakovačke vezove“ predloženi su KUD „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine te KUD „Pokupljanka“ Brest Pokupski, a s ciljem da se prikaže raznovrsnost kulturnog blaga Sisačko-moslavačke županije.