Održani 39. Repušnički susreti

Na ulazu u Lonjsko polje, u Prijamnom centru Repušnica, održani su tradicionalni Repušnički susreti. Nakon godina korone i održavanja susreta on-line, druženje u Repušnici konačno je održano uživo, na ulasku u Park prirode Lonjsko polje.

Udružile su se udruge koje njeguju repušničku tradiciju, folklor i ribolov, KUD Repušnica i Ribolovna udruga Hanja, nastojeći posjetiteljima prikazati najvažnije značajke tradicije najvećeg kutinskog sela.
  

Sunčano vrijeme i kulturno zabavni program, uz tradicionalnu ugostiteljsku ponudu koja uključuje jela od ribe, pružili su posjetiteljima odmak u prirodu, na sam ulaz u Lonjsko polje, mjesto gdje su mnogi Repušnjaci proveli svoje djetinjstvo. „Drago nam je da smo ovdje, da smo uživo, te da postoje naše dvije udruge koje ne žele dati zaboravu tradicijske vrijednosti našega kraja. Želja nam je kroz ovaj program vratiti sjećanja na pravi život, umjesto virtualnog, okupiti se i doživjeti jedan drugačiji dan“, rekla je u ime organizatora predsjednica KUD-a Repušnica Sanja Durbek. 


 U programu su nastupili članovi KUD-a domaćina sa zborom, folklorom i tamburaškim sastavom, njihov podmladak, djeca PŠ Repušnica, zborovi udruga umirovljenika Kutine i Čazme, VA Magdalene, te KUD-ovi iz Severina i Zagreba.

„Imamo i etnografski postav koji smo pripremili s temom higijene koja je baš prigodna u ovoj današnjoj vrućini. Uz to u pratećem dijelu programa predstavili su nam se članovi amaterskog društva Beskućnici, te članice likovne kolonije PULS-a Moslavački štrk koje se uvijek rado odazivaju“, rekla je Maja Dobranić, tajnica društva.


 Na štandovima su se mogli kupiti tradicijski suveniri, ručni rad žena s područja Moslavine i Novske te prirodni proizvodi.

Priredbu je riječima podrške otvorio gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić, a uz brojne predstavnike grada i županije, nazočio joj je i direktor JU PP Lonjsko polje, Domagoj Šejatović, te direktorica TZ SMŽ Ivana Plavec.
 

Repušnički susreti održani su uz ples i pjesmu, a neki od posjetitelja po prvi su puta vidjeli Lonjsko polje koje su mogli doživjeti i na konjima, uz pomoć kutinske udruge TOPOT.