U Popovači održani 37. susreti Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske

U krugu Neuropsihijatrijske Bolnice Popovača 13. svibnja održani su 37. susreti Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske.

Organizator ovog cjelodnevnog događaja bio je DVD NPB Popovača, a podršku su mu pružili Vatrogasna zajednica zdravstva Hrvatske i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Susreti su započeli postrojavanjem te upoznavanjem s radom Bolnice i njezinog DVD-a te prigodnim obraćanjem uzvanika. Tom prigodom gradonačelnik Popovače Josip Mišković s predsjednikom Gradskog vijeća Sašom Jagarčecom, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić, predsjednik VZZH Krešimir Svažić, načelnik sektora za vatrogastvo HVZ -a Mario Starčević te saborska zastupnica Maja Grba Bujević, čestitali su DVD-u NPB Popovača na uspješnom radu i kontinuiranoj edukaciji kojom ovu ustanovu čine sigurnijom.

Susret, na kojem je sudjelovalo 8 ekipa, otvorila je ravnateljica NPB Popovača Marina Kovač. „Zaista, jako je važna uloga vatrogasne zajednice u zdravstvu jer mi kao zdravstvena ustanova imamo potrebu štititi i našu  imovinu i naše pacijente i zaposlenike u slučaju požara i drugih elementarnih nepogoda. Iznimno nam je drago da smo ugostili sve te vrijedne ekipe iz Hrvatske, a za koje vjerujem, da će i kroz zakonsku regulativu dobiti svoje zasluženo mjesto.“ – istaknula je ravnateljica uz čestitke i riječi podrške svim natjecateljima i organizatorima.

U nastavku programa održana je i svečana izvještajna Skupština VZZH te predavanje Marka Martinovića iz DVD-a NPB Popovača „Percepcija najšire javnosti prema riziku od požara“, a potom i pokazna vatrogasna vježba gašenja požara na Medicinsko-biokemijskom laboratoriju koja je održana u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Popovače i stožernim društvima.

Same Vatrogasne sportske igre sastojale su se od 4 discipline: hidrant vježba sa 6 vatrogasaca, opremanje vatrogasca s osobnom vatrogasnom opremom; kaciga, opasač, sjekira, motanje „C“ i „B“ cijevi te pikado.

Sveukupno, najuspješniji u muškoj konkurenciji bili su domaćini iz DVD-a NPB Popovača, 2. mjesto osvojila je ekipa iz Varaždina, a 3. iz Krapinskih Toplica. Kod žena, najuspješnije su bile predstavnice iz Krapinskih Toplica, 2. mjesto osvojile su predstavnice DVD-a NPB Popovača, a 3. ekipe iz Zaboka i Karlovca.

DVD-a NPB Popovača po treći je puta bio domaćin ovog Susreta, potvrdio je predsjednik Rizo Mešić. „Naši gosti izuzetno su zadovoljni organizacijom, a koja je rezultat našeg iskustva te pripreme koja je trajala nekoliko mjeseci. Iako su i rezultati dobri, vrijedi naglasiti kako oni nisu bitni, već je bitno zajedništvo vatrogasaca u zdravstvu. Imati vatrogasce u zdravstvu puno znači, osim svoje primarne djelatnosti, pružanja pomoći, oni su zaduženi i za pružanje sigurnosti odnosno za gašenje požara.“ – rekao je predsjednik DVD-a NPB Popovača.  

Fotografije: Vatrogasna zajednica zdravstva Hrvatske