Još tri obitelji u novouređenom domu

Župan Ivan Celjak uručio je 6. travnja ključeve dvaju stanova u Sisku, namijenjenih zbrinjavanju obitelji čija je imovina teško oštećena u potresu. Ovi su stanovi, kao i još jedan stan u Popovači, dodijeljeni obiteljima na privremeno korištenje na temelju šestog po redu Javnog poziva Sisačko-moslavačke županije.

Božica Blagaić, koja je sa svoje dvoje djece u potresu izgubila, zahvalila je županu i Županiji što su joj omogućili da napokon smjesti svoju djecu u jedan siguran prostor.

Županija je do sada obnovila i opremila 15 stanova i stavila ih na raspolaganje sugrađanima, koji su ostali bez svojih domova u katastrofalnom potresu, rekao je župan Celjak: „U pripremi imamo još 17 stanova. Izradili smo troškovnike, pokrenuli postupak nabave i nakon uređenja stavit ćemo i te stanove sugrađanima na raspolaganje. Drago nam je vidjeti naše sugrađane, koji su zadovoljni, koji dolaze u čvrste, sigurne i stabilne objekte, osobito kada pomažemo obiteljima s djecom. SMŽ je počela izgradnju naselja u Glini. Tamo ćemo staviti na raspolaganje 74 kuće našim sugrađanima čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što prestane potreba za njihovim smještajem, te kuće će ući u sustav Doma za starije osobe Glina. Isti projekt smo započeli i u Sisku i Petrinji i trenutno je u tijeku nabava za izvođenje radova.“

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, Domagoj Orlić je ponovio kako je Vlada RH donijela program zbrinjavanja, između ostalog omogućila da APN stavi svoje nekretnine na raspolaganje. Pozvani su sugrađani koji žele prodati svoju nekretninu. APN je upravo u obilasku terena, dobiven je iskaz interesa za preko 300 nekretnina i Orlić vjeruje kako će u narednim danima biti realizirane prve kupoprodaje. Određen broj sugrađana koji se nalaze u kontejnerima već je uparen s nekretninama koje će biti kupljene. Sve su nekretnine pregledane, za veliku većinu je izrađen procjembeni elaborat. Prije same odluke o kupnji provjerava se tko je najbliže predmetnoj nekretnini. U tijeku je i šesti poziv za financiranje najamnina, gdje Država financira 9,3 € po m2, do 35 m2 za jednu osobu i za svakog dodatnog člana kućanstva još 10 m2. vlada je omogućila i sufinanciranje režijskih troškova za ljude u privremenom smještaju, 100 € po jednom članu i dodatnih 20 za svakog sljedećeg člana, a maksimalno 160 €.

U prosincu je Vlada RH svakoj osobi koja se nalazi u privremenom smještaju isplatila po 2000 kuna po osobi, maksimalno 10 000 kuna po kućanstvu. Bilo je to u vrijeme Božića, rekao je Orlić, i najavio da uskoro kreću i isplate jednakih iznosa u povodu Uskrsa. Broj ljudi koji će ostvariti to pravo uvećan je za oko 1 500 osoba.