Županija na raspolaganju poljoprivrednicima

Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA organizator je dvodnevnog Sajma poljoprivrede i ruralnog razvoja u SMŽ koji je danas, 11. listopada započeo u Sisku.

Dvodnevni program posvećen je upoznavanju javnosti s primjerima dobre prakse poljoprivrednika s područja naše županije, mogućnostima financiranja kroz bespovratna sredstva kao i ponudom lokalnih OPG-ovaca.

Prvi dan sajma tako se održao na Pješačkoj zoni u Sisku gdje su bili predstavljeni razni izlagači, dok će drugi dan, 13. listopada, biti u Hotelu Panonija u kojem će se uz izlaganje poljoprivrednika održati i panel rasprava.

Otvorenju su prisustvovali i izlagače posjetili brojni gosti, između ostalog i župan Ivan Celjak te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Župan Ivan Celjak tom prigodom istaknuo je važnost održavanja ovakvih manifestacije zbog informiranja javnosti, ali i razmjene informacija.

„Poljoprivredni sajam je prigoda upoznati našu javnost s aktivnostima u poljoprivredi, s aktivnostima naših OPG-ova, ali isto tako upoznati naše poljoprivrednike i OPG-ove s mogućnosti financiranja njihovih aktivnosti putem Ministarstva poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije i EU fondova. Sisačko-moslavačka županija će uskoro objaviti javni poziv za potpore u poljoprivredi, a ove godine smo omogućili putem Punog cekera našim OPG-ovima da prodaju svoje proizvode na vrhuncu sezone na Stradunu u Dubrovniku. Značajna je i linija beskamatnih kredita Sisačko-moslavačke županije  koji mogu koristiti i naši poljoprivrednici i OPG-ovci. Namjera nam je i dalje razvijati poljoprivredu, posebice u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i ministricom Vučković, s kojom imamo izvrsnu suradnju“, rekao je župan Celjak.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na prethodno razdoblje u kojem je uz pomoć napora hrvatskih poljoprivrednika i prerađivača iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno projekata ili dano potpora u iznosu nešto više od milijardu i tristo milijuna kuna, od čega je već isplaćeno milijardu i sto milijuna kuna.

„Sisačko-moslavačku županiju je uslijed posljedica od potresa trebalo posebno sagledati u kontekstu problema koji su došli pred njezine poljoprivrednike. U prvoj fazi smo najprije osiguravali odgovarajuću veterinarsku skrb, stočnu hranu, neophodnu prvu savjetodavnu pomoć poljoprivrednicima, pripremali projekte, isto tako programe potpora malih vrijednosti koje su pomogle tim poljoprivrednicima da otklone barem dio nastalih poteškoća i pokrenuli jedan investicijski ciklus odvojen iz Mjere 5. kako bismo obnovili ta gospodarstva. Do danas je ugovoreno 153 projekta, a u sljedećem programskom razdoblju putem Nacionalnog strateškog plana koji je poslan na odobrenje Europskoj komisiji, imat ćemo priliku na pametan, održiv i uključiv način iskoristiti nešto manje od 3 milijarde i 800 milijuna eura“, rekla je ministrica Vučković.

Na Sajmu poljoprivrede i ruralnog razvoja sudjelovali su Razvojna agencija SIMORA, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ, Pun ceker, LAG Zrinska Gora-Turopolje, Srednja škola Petrinja, Udruga za uzgoj golubova, peradi i kunića „Sisak 1971“ te OPG Puškarić i OPG Siniša Perko.
Sajam je financiran bespovratnim EU sredstvima.