Održani 11. Dani meda i pčelinjih proizvoda

Jedanaestu godinu za redom Udruga pčelara i medara „LIPA“ Popovača je u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom organizirala manifestaciju pod nazivom „Dani meda i pčelinjih proizvoda“.

Riječ je o manifestaciji čiji je cilj promocija pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda na području grada Popovače i općine Velika Ludina, stoga su od 26. rujna do 7. listopada na izložbeno- prodajnim štandovima građanstvu predstavljeni med i ostali pčelinji proizvodi, a više o njima mogli su naučiti i učenici područnih škola Stružec i Potok, kao i dio mališana Dječjeg vrtića Popovača. U sklopu manifestacije za 90-ak proizvođača koji djeluju pri udruzi, organizirana je edukacija. Prvi dio se odnosio na aktualne probleme u pčelarstvu, dok je drugi bio posvećen pokazno-edukativnom ocjenjivanju meda.

„Za ovu godinu možemo reći kako je dobro počela te su se unatoč poteškoćama s vremenskim neprilikama, a koje su uslijedile, uspjele proizvesti dovoljne količine kvalitetnog meda, a što je potvrdilo i ocjenjivanje.“ – naglasio je predsjednik udruge Drago Plaščar i zahvalio marljivim članovima udruge, kao i Gradu, gradskoj Turističkoj zajednici i ostalim dionicima koji su pomogli u organizaciji.

Ovom prilikom uz podjelu diploma proglašeni su i rezultati desetog senzorskog ocjenjivanja meda „Popovača 2022.“ Od 17 ocijenjenih uzoraka svi su bili zadovoljavajući te je dodijeljeno 6 brončanih, 5 srebrnih i 6 zlatnih diploma. Brončanu diplomu za bagremov med dobili su Željka Kuharić i Marko Jagnjić, za cvjetni med Ivica Petrović, Marijo Milek i Željko Keleminović, a za med od amorfe Marko Malekinušić. Srebrnu diplomu za cvjetni med dobili su Simeun Trivunović i Robert Satrčević, a za bagremov med Darko Bohatka, Stjepan Vnučec i Tomislav Hajek. Zlatnu diplomu za cvjetni med dobio je Tomislav Hajek, za lipov Marijan Hajek i Robert Šaka, za bagremov Krunoslav Kopejtko i Nada Šerbecki, dok je za med od amorfe, ujedno i najbolje ocijenjen, zlatnu diplomu i nagradu „Šampion dana meda“ dobio Željko Miša. Analiza uzoraka meda provedena je na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Čestitke udruzi i nagrađenim pčelarima tom su prilikom iskazali gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić, te predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.