Aktualni sat s 12. sjednice Gradskog vijeća Kutine

Aktualni sat Gradskog vijeća Kutine nakon ljetne stanke bio je prekratak da bi se postavila sva pitanja koja zanimaju kutinske Gradske vijećnike. Od ljeta do ove sjednice nametnula su se bitna pitanja; Petrokemije koja je u zastoju, dodatni porast cijena energenata, izgradnja dječjeg vrtića, te radovi na projektu Aglomeracije, koja su se više puta ponovila na prijedlog vijećnika, a na koja je odgovarao direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak.
 

Drago Šparavac (HDZ) ukazao je na nezadovoljstvo mještana sjevernog dijela grada, Stupovače i Brinjana, te Kutinske Slatine, Katoličkih Čaira, Selišta… koji imaju probleme s infrastrukturom. Odnosi se to ne samo na nezadovoljstvo radovima tijekom Aglomeracije, kako ističe Šparavac, već i na blatnjave ulice za obilnih kiša, zaštopane grabe i bankine koje nisu nasute itd.

Pročelnik Upravnog odjela za Komunalni sustav Eduard Gelešić objasnio je kako su za loše stanje zaštopavanja graba, pa time i plavljenja blatom krivi vlasnici zemljišta koji su u najam ratarima dali obradu zemlje uz javnu cestu, a koji se ne ponašaju sukladno propisima te najavljuje kako će Grad morati krenuti s represivnim mjerama prema vlasnicima zemljišta kod kojih se uvidi takva situacija i kojima će uspostaviti račun za čišćenje kanala, jer je to njihova obveza. Vezano uz Kutinsku Slatinu, Gelešić ističe kako je riječ o Županijskoj cesti, gdje se javlja slično stanje sa začepljivanjem kanala od strane pojedinih poljoprivrednika kod obrade zemlje, te se u dogovoru sa ŽUC-om radi na rješavanju ovog problema.
  

Direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak odgovarao je na pitanja vezana uz Aglomeraciju, najavio je nasipavanje bankina koje će ići ovih dana i profiliranje graba koje će, kako kaže, ići točkasto. Šepak od građana traži strpljenje navodeći kako su radovi u tijeku i kako oni neće biti predani ako ne budu dobro izvršeni. „Građani Stupovače i Brinjana dobit će 10 mln kn vrijedan vodovod i kad se izvrši poravnanje građevina sve će biti dotjerano kako treba“.
  Aglomeracija je zanimala i Barbaru Mihaljević (SDP) koja je pitala kako će grad dočekati zimu s takvim cestama?
  Mijo Šepak nabrojio je sve ulice u kojima je asfaltiranje završeno kao primjere dobre prakse te nabrojao prioritete među kojima su i ulica Stjepana Radića s poveznicom na A.G. Matoša, te Vinogradska ulica i zamolio građane za strpljenje.
  Miroslav Šnjarić (nezavisni vijećnik) postavio je pitanje hoće li grad riješiti problem vezan uz neispravne vatrogasne ljestve na koje je ukazivao i bivši zapovjednik Mario Paluh. Gradonačelnik mu je odgovorio je kako nove ljestve koštaju 6-8 mln kn, što je velika svota, no kako su vatrogasci našli adekvatnu zamjenu u vidu polovnih ljestvi te će Grad uz pomoć Fonda solidarnosti sufinancirati te ljestve.
 

Ilija Bago (Domovinski pokret) rekao je kako Kutina ima nekoliko mostova preko Kutinice od kojih niti jedan ne nosi ime prema nekom od zaslužnih građana, te predložio da novi most nosi ime Dragutina Pasarića koji je zadužio Kutinu svojim radom. Gradonačelnik je odgovorio da prijedlozi za imena parkova ulica i mostova idu preko upravnog odjela za prostorno planiranje i da svaki prijedlog ide u proceduru. Odbor za prostorno planiranje to mora potvrditi, a onda taj prijedlog ide na Gradsko vijeće, iz čega se nije moglo zaključiti hoće li prijedlog vijećnika Ilije Bage biti prihvaćen.
  

Vijećnicu Milenu Amdidžić (HDZ) zanimalo je kada će biti objavljeni rezultati natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta. Ovaj je natječaj važan za poljoprivrednike posebno ratare i stočare koji su aplicirali za zakup. Gradonačelnik je odgovorio kako je izašao novi zakon o davanju poljoprivrednog zemljišta u zakup.  Temeljem tog novog zakona koji donosi država, a koji uključuje i nove, izmijenjene kriterije, raspisan je natječaj, a grad je samo operativno tijelo koje provodi taj zakon – odgovara Babić. “Sigurno je da svi neće biti zadovoljni jer došlo je do izvjesnih promjena u kriterijima, ali Odbor za gospodarstvo tih se kriterija mora držati“, dodaje Babić. Sve bi trebalo biti pripremljeno za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća – zaključeno je na Aktualnom satu.