SMŽ spremno dočekuje vodni val koji dolazi Kupom

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatskih voda, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje obišli su nasipe na području Siska i Petrinje na kojima traju radovi na sanaciji šteta koje su pretrpjeli u potresu.

Obzirom na najavljeni vodni val, koji dolazi Kupom, Hrvatske Vode su odmah započele izdizati nasipe na dionicama na kojima je u tijeku sanaciji posljedica potresa, rekla je Tatjana Dovranić-Kardaš,  voditeljica obrane od poplava i dodala: „Mi smo u protekla tri dana napravili oko 600 m  privremenih nasipa od boks-barijera, kako bi zaštitili područje od eventualnog izlijevanja rijeke Kupe i rijeke Save. Očekujemo vrh vodnog vala na području Petrinje tijekom kasnopopodnevnih i noćnih sati. Možemo očekivati porast vodostaja od maksimalno tridesetak centimetara.“ Svi su radovi dovršeni i tijekom dana samo traje nadzor sustava.

„Danas smo se ovdje našli da bi nadgledali stanje pripremljenosti za prihvat vodenog vala koji ide Kupom iz pravca Karlovca. Jučer smo vidjeli kakvo je stanje u samom Karlovcu. Popraćeno je kroz Zagrebačku županiju,“ rekao je Damir Trut, koji je dodao kako su obišli i područje općine Lekenik, te sagledali sve pripreme. Kako sada stvari stoje sve bi trebalo ostati na razini aktivnosti Hrvatskih voda. Ipak, sve su dodatne snage u pripravnosti, pa ako bi se nešto iskompliciralo, moguća je brza intervencija. Trut je rekao kako mu je drago da će ovaj vodeni val proći Kupom do Save, koja je srećom niska, bez većih problema.

I vatrogasna postrojba i stožer civilne zaštite grada Petrinje su još od petka u punoj pripravnosti, rekla je gradonačelnica Komes. Pripremili su se za najekstremnije uvjete i u suradnji su s Hrvatskim vodama spremno čekaju vodeni val.

Zamjenik župana Mihael Jurić je rekao: „Ono što je bitno je da neće biti ugroze sigurnosti stanovništva. Treba smiriti situaciju, bez obzira na ogromne količine padalina, nekih 150 litara po m2, situacija je pod kontrolom. Trebamo napomenuti da Hrvatske vode na području SMŽ imaju ogromna ulaganja u nasipe koji su imali štete zbog potresa.“ Poručio je stanovništvu da su stručne službe odradile sve potrebno i da će biti sve u redu.