Proglašena prirodna nepogoda – suša, prijave šteta u tijeku

U periodu od 16. svibnja do 22. kolovoza 2022. godine zbog manjka padalina uzrokovana je prirodna nepogoda – suša kojom je nanijeta velika šteta u poljoprivredi na području gradova Glina, Kutina, Petrinja, Popovača, Sisak i općina Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Majur i Velika Ludina.

Na osnovu prijedloga gradonačelnika i načelnika, Župan Sisačko-moslavačke županije proglasio je 05. rujna 2022. godine navedenu prirodnu nepogodu.

Svi poljoprivredni proizvođači koji imaju štete i koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, sukladno članku 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (NN broj 16/19), štetu prijavljuju najkasnije u roku od osam (8) dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode.

Kod prijave moraju uz uobičajene podatke, OBAVEZNO upisati brojeve katastarske čestice ali i ARKOD broj čestice, te procjenu štete u % za kulturu na kojoj je nastala šteta i površinu odnosno broj stabala ili trsova.

Svakoj jedinici lokalne samouprave prijavljuju se samo one površine koje se nalaze na njezinom području.

Što se tiče Grada Kutine obrazac za prijavu se može preuzeti na web stranici ili ovdje,  a popunjene se predati mogu  u Gradsku upravu, u sobu 211 (potkrovlje) od 7,00 do 15,00 h do uključujući 13. rujna 2022. godine. Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 692 028.

Vezano uz Popovaču, obrazac prijave može se preuzeti na web stranici ili ovdje, a prijave se predaju na urudžbeni zapisnik gradske uprave Grada Popovače na adresi Trg grofova Erdodyja 5, 44317 Popovača zaključno sa 13. rujnom 2022. godine.
Dodatne informacije u vezi prijave štete mogu se dobiti na kontakt broj 044/679-750.

Vezano uz Općinu Velika Ludina, obrazac prijave također se može preuzeti na web stranici Općine, ovdje ili osobno u prostorijama Općine, a prijave se mogu poslati na mail adresu opcina@ludina.hr zaključno do 12.09.2022. godine do 15,00 sati.