Održana 18. “Jabuka crvenika”

U voćnjaku obrta „Agro Alma“ vlasnice Tamare Kiš u Katoličkom Selišću, u petak 2. rujna, održana je „Jabuka crvenika“. Riječ je o manifestaciji obilježavanja početka berbe jabuka u Moslavini, koju Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine održava već 18 godina.
„Ova manifestacija zamišljena je kako bi malo više izreklamirala ovaj kraj, ovu jabuku, ove vrijedne ljude i da doprinese prodaji jabuke barem na zagrebačkom tržištu, ako ne i više. Mogu reći da smo i uspjeli u tome. Mi ipak tu imamo značajnih proizvođača koji su prisutni poglavito u Zagrebu, u Splitu, a dio jabuke se čak izvozi i za Belgiju, nešto u Italiju i Austriju, te mislim da smo ovom manifestacijom dobar dio ciljeva uspjeli ostvariti.“ – rekao je predsjednik Udruge Marijan Gašparec.

Uz prigodnu pjesmu koja se orila voćnjakom prve su ovogodišnje jabuke uz domaćicu Tamaru ubrali zamjenik župana Mihael Jurić, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ Anita Sinjeri-Ibrišević te predsjednik Općinskog vijeća Velike Ludine Vjekoslav Kamenščak.

Ovo skromno okupljanje bila je i prilika da se podsjeti na tešku godinu za proizvođače jabuke ali i ostalog voća. Naime, kako je istaknuo Vladimir Bohatka, predsjednik Općinskog povjerenstva za procjenu štete od prirodne nepogode, godina je bila uobičajena, što zapravo znači da su ponovno bile prisutne prirodne nepogode, u proljeće je to bio mraz, a u ljetnim mjesecima suša. Utjecale su one na kvantitetu, ali i kvalitetu, ali nažalost i na tržišne cijene koje još nisu definirane.
Kako je napomenuo Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, ova je institucija u dogovoru s proizvođačima istupila s minimalnom cijenom koja bi za prvu klasu jabuke trebala biti 4 kune, no, ona od strane otkupljivača nije još prihvaćena. Također, napomenuo je kako je jedino poznato trenutno cijena industrijske jabuke, a to je oko 0,60kn/kg. Također, tom prilikom pozvao je i kupce da provjere zemlju porijekla ukoliko kupuju u trgovačkim centrima, kao i da se ne boje kupiti jabuku 2. klase, pa čak i u većim, obiteljskim pakiranjima, jer ona je izvrsne kvalitete, no, nije i izgleda, odnosno ima određena odstupanja od propisanog kalibra za 1. klasu.
I on, kao i drugi proizvođači, iskazali su i problem vezan uz manjak radnika, ali i velika poskupljenja repromaterijala, među kojima je domaćica manifestacije Tamara Kiš istaknula porast cijene KAN-a u dvije godina za čak 600%, dok ni ostala mineralna gnojiva puno ne zaostaju za time.
Jabuke, kraljice voće, upravo zbog svih spomenutih problema, na hrvatskom je tržištu sve manje, a broj na velikoludinskom području, koje je i u bivšoj državi bilo jedan od najvećih proizvođača, stagnira, no, promijenio se profil proizvođača. Onih malih sve je manje, dok su oni veći uz potpore iz EU fondova povećali svoje nasade, no, problem je što je među njima mali broj mladih poput Tamare, pripadnice treće generacija u obitelji Kiš koja se bavi ovim poslom.


Iako velikoludinski voćari razumiju ovu tešku situaciju u kojoj se država nalazi, nadaju se pomoći, a onima koji u budućnosti planiraju sadnju novih nasada preporučuju obveznu zaštitu od prirodnih nepogoda koje su iz godine u godinu sve češće, a za čiju provedbu nužna im je i pomoć Sisačko-moslavačke županije.
„Proizvođači jabuke s područja Velike Ludine primjer su svim ostalima kako se unatoč svim problemima uspješno baviti tim poslom i mi kao Županija ponosni smo na njihov rad i njihove proizvode te ćemo ih i dalje poticati u tome.“ – rekao je tom prilikom zamjenik župana Mihael Jurić, dok je pročelnica Sinjeri-Ibrišević iskazala razumijevanje za problem navodnjavanja istaknuvši manjkavosti na koje se naišlo tijekom pripreme projekta vrijednog 85 milijuna kuna, a koji se trebao realizirati uz pomoć Hrvatskih voda.
U želji da se i nadalje uspješno provodi ova manifestacija, na kojoj se, između ostalog, razmjenjuju iskustva voćara, ali o istima se informira i lokalna te regionalna vlast, uspješan rad članovima udruge i domaćici zaželio je predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak.