Idući mjesec županija će raspisati natječaj za potpore poljoprivrednicima

Na prošlom Aktualnom satu Županijske skupštine vijećnik Mijo Latin (HSS)je postavio pitanje što konkretno županija poduzima za razvoj poljoprivrede i gospodarstva na području naše Sisačko-moslavačke županije. Neke novine za poljoprivrednike i gospodarstvenike najavio je župan Ivan Celjak.

„U pripremi je natječaj za potpore iz poljoprivrede i očekujemo da će natječaj biti objavljen od 15.do 20.listopada na kojeg će se moći javiti naši poljoprivrednici.“  

Dodao je i kako puno za naše poljoprivrednike čini i država. „Znamo da nije jednostavno našim poljoprivrednicima jer ove suše, poplave, nakon toga smo imali bedrenicu. Sve to utječe na poljoprivrednu proizvodnju. Mi moramo biti na raspolaganju našim poljoprivrednicima, kako lokalna uprava, županijska uprava tako i Vlada Republike Hrvatske. Svjedoci smo čestih dolazaka ministrice poljoprivrede na područja naše županije i natječaja na koje se javljaju naši poljoprivrednici putem kojih ostvaruju razne potpore za ulaganje u proizvodnju, obnavljanje stanja, proširenje stada i tako dalje“.

Najavio je i kako će se nastaviti s poticajima i za gospodarstvenike. „Nas je ugodno iznenadio rezultat naših beskamatnih županijskih kredita koje mogu koristiti i nositelji OPG-ova, isto tako i naši poljoprivrednici i mi ćemo nastaviti s tom mjerom i dalje koliko to bude moguće. Smatram da ulaganje privatnih gospodarstvenika u iznosu preko 35 milijuna kuna u njihovo poslovanje je jako puno za manje od godinu dana. Mi ćemo nastaviti s poticajima za naše gospodarstvenike. Čekamo odobravanje operativnih programa od strane Europske komisije kada nas čeka novo financijsko razdoblje gdje će biti na raspolaganju određena sredstva i za našu županiju“, rekao je Celjak te na kraju dodaje kako pripremaju natječaje putem kojih bi povukli što više financijskih sredstava kako za poljoprivrednike, tako i za gospodarstvenike.