Arheološka baština novljanskog kraja – izložba u Galeriji Muzeja Moslavine

Sinoć je u Galeriji Muzeja Moslavine otvorena izložba Arheološka baština novljanskog kraja. Izložba je postavljena suradnjom s Arheološkim muzejom u Zagrebu čiji su djelatnici  Ivan Drnić i Slađana Latinović autori ove izložbe.
 Ravnateljica Muzeja Moslavine u Kutini pohvalila je napore u provedenim istraživanjima novljanskih lokaliteta i istaknula kako je i kutinski arheolog Antonio Džaja sudionik ovih istraživanja.
  

Zanimljivo je da na novljanskom području do 2018. godine nije bilo sustavnih arheoloških istraživanja, stoga novija otkrića otvaraju jedan novi pogled na povijest susjednog nam područja. Autor Izložbe Ivan Drnić kao najzanimljiviji podatak ističe otkriće brončanog zvona na lokalitetu Crkve sv. Luke u Novskoj na kojem su riječi ispisane glagoljicom koja nije uobičajena na području Slavonije, a koje je pronađeno pokraj kosturnih ostataka.
 

Na istraživanim lokalitetima pronađena su naselja lasinjske i vinkovačke kulture što dokazuje kontinuitet naseljenosti današnje Novske minimalno 6000 godina.

 Dosadašnja arheološka baština prikazana je kroz razne predmete, a nalazi potiču iz brončanog doba, ističe Ivan Drnić.

Pojedini stariji nalazi dopunjeni i nalazima iz Muzejske zbirke obitelji Sajko omogućuju sve kvalitetniju rekonstrukciju povijesnog razvoja novljanskog kraja  

 Istraživanja u Novskoj provedena su pod vodstvom dr.sc. Juraja Belaja, a na poziv tadašnjeg gradonačelnika Novske Marina Piletića. Vodio ih je dr. sc. Juraj Belaj sa suradnicima, a među tekstovima u katalogu nalazi se i tekst arheologa Muzeja Moslavine, Antonia Džaje, pod nazivom „Utvrde novljanskog kraja“.
 

Istraživanja na novljanskim lokalitetima i nalazi do kojih su arheolozi došli daju vjetar u leđa novim istraživanjima toga povijesno zanimljivog područja.


Izložbu u Kutini otvorio je pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić.