Lipovljanski susreti 2022.

Miran suživot, jednakost u različitosti, zajedništvo i solidarnost, ove europske vrijednosti pripadnici 14 naroda u Lipovljanima desetljećima žive svakodnevno. Lipovljani su mjesto susreta kultura i naroda, a Lipovljanski susreti i ove su godine potvrdili kako su najveća i najvažnija manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj.
Mir, to je poruka i želja koja je ove godine ujedinila sve sudionike i posjetitelje Lipovljanskih susreta. Stoga su posebno toplo dočekani i pozdravljeni bili gosti iz Ukraijne Transkarpatski akademski narodni zaslužni zbor iz Užgoroda. Oni su nastupili u središnjem programu manifestacije te su priredili još nekoliko nastpa, a sve su ujedinili u zajedničkoj molitvi za mir na nedjeljnoj Misi za ukraijini u crkvi sv. Josipa u Lipvoljanima.
Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljana nije krio ponos na svečanosti otvaranja Lipovljanskih susreta. „Ponosan sam je Lipovljani su živi primjer kako je miran suživot moguć i kako smo svi jednaki u različitosti, koje nas zapravo povezuju.

Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani

Lipovljani su bili Europa prije Europe, cijela je Hrvatska ponosna na to. Hrvatska Vlada svojim radom promiče iste vrijednosti kao i Lipovljanski susreti i zahvalni smo što su Lipovljanski susreti promicatelj europskih vrijednosti. Poručio je to Marin Piletić, ministar rada kao izaslanik predsjednika Vlade RH.

Marin Piletić, ministar rada i izaslanik predsjednika Vlade RH

Brojni narodi koji žive u Hrvatskoj bogatstvo su naše zemlje. Različtisti nas povezuju, obogućuju naše društvo i otvaraju dobru perspektivu u bolje zajedničko sutra. Istaknula je Melita Mulić, izaslanica Predsjednika RH, visokog pokorvitelja Predsjednika RH.

Melita Mulić, izaslanica predsjednika RH

Lipovljanski susreti održavaju se od 1974. godine, Lipovljani su mjesto susreta u koje su svi dobro došli, poručio je Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani

U trodnevnon programu ovogodišnjih Lipovljanskih susreta svi su bili jendaki u različitosti. Poruke zajedništva i mira poslane su sa središnjeg programa u kojem je nastupilo 10 kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina. Iste poruke poslane su sa dječjih igraonica i radionica, sporstkih susreta, natjecanja vatrogasaca, likovne kolonije, etno-gastro predstavljanja nacionalnih manjina na štandovima u parku, natjecanja lovaca i na kraju Ivanja u Piljenicama. Iste su poruke poslane i sa koncerata u zabavnom dijelu Lipovljanskih susreta na kojima su nastupili: Tony Cetinski, Slavonia Band, Tamburaški sastavi Garavi i Fijaker. Usprskos teškim vremenima zbog krize i rata u Lipovljanima je bilo i dobrog narodnog veselja i zabave.

     Lipovljanski susreti 2022. pamtite će se po gostovanju Transkarpatskog akademskog narodnog zaslužnog zbora iz Užgoroda u Ukrajini. Prvi su put Lipovljanski susreti održani kad u Europi bjesni rat. Zbor iz Ukrajine sve je na Lipovljanskim susretima ujedinio u slanju poruka mira i zajedništvo u različitosti.