Posljednja sjednica Gradskog vijeća prije ljetne stanke u znaku izviješća gradskih poduzeća

 Gradsko vijeće Kutine jučer je održalo svoju posljednju sjednicu prije ljetne stanke. Dnevni red najvećim su dijelom popunila izviješća o radu u protekloj godini. Predstavili su ih direktori gradskih poduzeća, Moslavine d.o.o., Komunalnih servisa d.o.o., Eko Moslavine d.o.o. i Razvojne agencije MRAV. 
Vijećnici su upoznati i sa stanjem nezaposlenosti i zapošljavanja od strane Tanje Lovrić Ivanković u ime Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Kutina, kao i izvješćima o stanju sigurnosti i sigurnosti u prometu koja su podnijeli Žarko Stojisavljević za stanje u prometu, te Predrag Fitnić, načelnik policijske postaje Kutina za opće stanje sigurnosti.

 Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o., u svom je izvješću istaknuo kako je tvrtka poslovala pozitivno, te kako je ukupna imovina tvrtke razdvajanjem od Moslavine plina porasla za blizu 400 mln kn, u što nije uračunato razdvajanje od tvrtke Eko Moslavina.   „Investicije su posljednjih godina usmjerene na osiguravanje dovoljne količine vode što je realizirano kao predispozicija kapitalnog projekta Aglomeracije, odnosno unaprjeđenja vodno opskrbnog sustava i odvodnje na području Grada Kutine koji je u tijeku“, istaknuo je direktor. Vodno gospodarski projekti u novom programskom razdoblju širit će se i na okolna područja te se najavljuje Aglomeracija Popovača i Velika Ludina.
 

Vijećnica Jasminka Molnar (SDP) postavila je pitanje ima li problema što je jedan od izvođača radova u projektu Aglomeracije i Elektrocentar Petek protiv čijeg je vlasnika USKOK ovih dana podigao optužnicu.
 Šepak je odgovorio kako izvođači nisu tajna i natječaji su javno objavljeni na njihovim stranicama. Navodi kako je Elektrocentar Petek jedan od izvođača radova koji je posao dobio sukladno zakonu o javnoj nabavi, a u povjerenstvu su bili predstavnici Ministarstva, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave. Istaknuo je kako je rad pravosudnih tijela neovisan i kako se prati što se događa, no tvrtka koja je prošla na natječaju svoje obveze izvršava redovno i trenutno ne postoje nikakve zakonske prepreke za to.
  

Tomislav Kojundžić ispred RA MRAV istaknuo je kako je društvo u 2021. ostvarilo dobit od 86.000 kn nakon oporezivanja. Imali su 91 projektni prijedlog, od kojih 63 u provedbi. Vrijednost prijavljenih projekata je bila blizu 58 mln kn, a od projekata koji se provode oko 50 ml kn.
 Vijećnik Ivica Glibo (MOST) i vijećnica Jasminka Molnar (SDP) interesirali su se što je s natječajem iz državnog fonda za otpornost o čijim se sredstvima govorilo kao pomoći gradu u izgradnji vrtića. Kojundžić objašnjava kako javljanje na prvi natječaj nije bilo moguće jer se on odnosio na one koji još nisu krenuli u izgradnju vrtića, no očekuje se i drugi poziv koji bi trebao uključiti i ostale, a na koji će se aplicirati.
  Kojundžić je tom prilikom govorio i o projektu istraživanja geotermalnog potencijala na području Kutine u koji se polako ulazi odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Miroslava Šnjarića. Rezultati istraživanja su energetske prirode, a pretpotencijal dokazuje da je područje Batine idealno za istraživanje o takvim rezervama koje bi u budućnosti mogle omogućiti grijanje na toplu vodu za neke ustanove.

 Direktor Komunalnih servisa Krešimir Lenić istaknuo je kako je poslovanje u 2021. bilo manje više stabilno. Sprovoda je bilo više, a prihodi od tržnice su u minusu, a u trendu je i pad prihoda od parkinga.
 Lenić navodi lanjsku nabavku stroja za čišćenje ulica, novog pogrebnog vozila, te kubote. Dragutin Vagner (HSS) i ovaj puta se žalio na parkiralište kod Centra I na što upozorava u ime tamošnjih stanara već godinama. „Tamo nema mjesta, nemamo adekvatnu uslugu, ljude pati gdje će parkirati, hoće li dobiti kaznu, puno je kamenčića itd.“ Lenić je odgovorio kako od strane KSK postoji prijedlog u vezi izmjene sustava upravljanja parkiranjem, a sve odluke vezano uz to su u rukama Grada i Gradskog vijeća čije odluke Komunalni servisi provode i tu ima prostora za izmjene. Šepak je najavio skorašnji završetak radova na asfaltiranju tog parkinga u sklopu Aglomeracije, jer iz više razloga postoji kašnjenje asfaltiranja.


 Drago Šparavac (HDZ) zamolio je mogu li se sprovodi premjestiti na kasnije sate zbog vrućina, što zasad nije izgledno zbog otežanog rasporeda poslova i financijskih sredstava tvrtke.
   Izviješće Eko Moslavine podnio je Danijel Husnjak za vrijeme dok je tu dužnost obavljala bivša direktorica Adrijana Cvrtila. Dobit je bila 1,2 mln kn. Husnjak objašnjava kako su prihodi povećani zbog naknade za razvoj koja je u fiksnoj cijenu komunalne usluge i prodana je sortirnica s transportnom trakom. Također najavljuje kako će ove godine biti problema s energijom i gorivom, kao što je svugdje slučaj, a i odlazak Popovače u financijskom smislu predstavlja problem.
 

Jasminka Molnar (SDP) konstatirala je kako izneseni pozitivni rezultati govore u prilog da nije trebalo doći do smjene bivše direktorice Adrijane Cvrtile. Husnjak nije želio komentirati ništa u vezi mandata bivše direktorice.
 Davor Kljakić (nezavisni vijećnik) komentirao je razlog dobiti od 1,2 mln kn ističući kako je riječ o naknadi za razvoj koju građani plaćaju na računima, a koja je prije prošle godine išla gradu Kutini, dok se od 2021. slijevala u Eko Moslavinu.  

Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić zadovoljan je u globalu izviješćima i radom svih poduzeća: „Ova godina bila je pozitivna za sva trgovačka društva. Ove godine bit će poteškoća zbog poskupljenja cijena energenata, ali i građevinskog materijala. Ova godina financijski će izgledati drugačija za sva trgovačka društva. Bitno je istaknuti da usprkos svemu projekt Aglomeracija dobro napreduje i nema zastoja. Eko Moslavina s novom upravom s novim je entuzijazmom krenula u kvalitetno obavljanje usluga  prikupljanja i gospodarenja otpadom, a tako i sva druga poduzeća u svojim nadležnostima“.  

Gradsko se vijeće na ovoj sjednici bavilo i odlukama vezanim uz trgovačka društva u vlasništvu grada i izmjenama društvenih ugovora u nekim poduzećima o čemu je govorio pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić.

Direktori će sukladno ovim odlukama biti birani na reizborne mandate, te je usvojen i prijedlog odluke o predlaganju članova uprave i nadzornih tijela u trgovačkim društvima u vlasništvu grada. Izmjene su dotakle i Moslavački list. Tako je novina da će mandat direktora što se tiče Moslavačkog lista biti određen na 5 godina i poduzeće dobiva Nadzorni odbor od 3 člana.
 Dragutin Vagner (HSS) zaključio je kako bi to moglo utjecati na demokraciju, a pročelnik Hrvoje Krmelić odgovorio je kako su sve odluke vezane uz prijedloge društvenih ugovora donesene u skladu sa zakonom o trgovačkim društvima.
  Gradonačelnik Zlatko Babić vezano uz odluku o Moslavačkom listu rekao je kako je grad otkupio dio od Velike Ludine čime je postao vlasnik Moslavačkog lista od 50 %, a u narednom razdoblju u planu je otkupiti i udjele od fizičkih osoba koje u društvu ukupno imaju 25% vlasništva.