Otvorena prva ovogodišnja izložba “Volim svoju županiju”

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod svečano je otvorena izložba “Volim svoju županiju” Hrvatske zajednice županija, čiji je cilj bio građanima približiti dijelove Lijepe Naše za koje možda nisu ni znali da postoje. Pritom su se koristili novim medijima kako bi osigurali što veću vidljivost, ali i mlađim generacijama ukazali na važnost regije iz koje potječu. Ovaj projekt reflektira ciljeve koje je Hrvatska županija definirala još prije gotovo 20 godina – regionalni razvoj, regionalna suradnja i potpuna fiskalna i funkcionalna decentralizacija jer samo ona vodi ka stvaranju snažnih i gospodarski konkurentnih županija.

Ovogodišnju izložbu svečano je otvorio predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić kazajući, izmešu ostalog, kako su  fotografije potaknule korisnike društvenih mreža na aktivnost, „podijeljene su više od tisuću puta, lajkane tko zna koliko puta, no ono najvažnije je da potiču povezivanje s predivnim mjestima koje krije svaka županija.”

Stručni žiri birao je najbolje fotografije po županijama, a ukupan broj bodova definirao je konačnu rang listu. Osim žirija, nagrađena je i fotografija koja je prikupila najviše glasova putem aplikacije volimzup.hr. Predsjednica žirija je i ove godine bila profesionalna fotografkinja Marija Milin, a uz nju su najbolje fotografije birali: Petra Vadlja iz Međimurske, Franca Moscarda iz Istarske i Davor Pavić iz Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik HRVZŽ Danijel Marušić zajedno s predsjednicom stručnog žirija dodijelio je nagrade i priznanja najboljiem fotografijama: Dejanu Adžiću iz Bjelovarsko-bilogorske županija, Suzani Kevek iz Ličko-senjska županije, Lidiji Škoro iz Varaždinske županije te Ivanu Selciu, iz Virovitičko-podravske županije.

Spomenuti su i drugi autori vrijednih fotografija a to su: U kategoriji najbolja fotografija prema mišljenju stručnog žirija: Mary Crnković Pilaš iz Zagreba, koja šalje pozdrave iz Portugala, U kategoriji najbolje fotografije snimljene dronom; Vladimir Bogovičić iz Primorsko-goranske županije, a iz te županije dolazi i fotografija s najviše osvojenih lajkova, a to je fotografija Dorijana Delosta.

Našu županiju predstavljala je fotografija „Mystic River“ autora Gorana Groša.