Aktualni sat 9. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije

U četvrtak, 21. srpnja, održana je 9. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Na Aktualnom satu prva se na redu našla tema obnove objekata iz područja zdravstva te u kojoj su fazi projekti koji se trenutno provode na području cijele županije, a o čemu je župana upitala vijećnica Sanja Štingl-Vlašić (HDZ).

Župan Ivan Celjak kazao je kako je SMŽ do sada s Ministarstvom zdravstva ugovorila radove na objektima koji su stradali u potresu u vrijednosti od oko 276 milijuna kuna,a na projekte se osvrnuo i  pročelnik UO za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU, Darjan Vlahov. Između ostalih pročelnik se osvrnuo i na radove u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.

„Završena je obnova šest objekata, na kojima su radila tri izvođača radova. Ni tamo se zapravo ne stoji jer bolnica je već započela i u tijeku su daljnji projekti energetske obnove tako da će i preostale zgrade dobiti nove sadržaje i modernije prostore.“ – rekao je pročelnik Vlahov.

Inače, obnova ovih objekata započela je u travnju, te je završena tijekom ovog mjeseca, kao što je bilo i planirano.

S područja Moslavine pitanja su postavile dvije vijećnice, Martina Bočkor i Ljiljana Lampert.

Vijećnicu Bočkor iz Velike Ludine (HDZ) zanimalo je koliko je djece otišlo na ljetovanje u Splitsko-dalmatinsku županiju te kakve su im sve aktivnosti tijekom ljetovanja ponuđene.

Na samom početku, župan Ivan Celjak je podsjetio kako je došlo do ove suradnje naše i Splitsko-dalmatinske županije, a potom istaknuo kako je na ljetovanju bilo 634 djece s područja naše županije. „Smješteni su bili u ženski đački dom i u studentski dom u Splitu i zaista su uživali u bogatom sadržaju. Omogućeno im je bilo kupanje na Bačvicama u Splitu, posjetili su hipodrom, Sinj, slušali i učili o Sinjskoj alki, jahali, vozili se vlakićima, igrali igru Blago Svetog Jeronima, uživali u bogatom kulturno-zabavnom sadržaju, posjetili su Poljud, bili u Dioklecijanovoj palači, Dioklecijanovim podrumima, zaista im je bila ispunjena svaka minuta.“ Dodao je i kako se o djeci tijekom boravka u Splitu brinulo i do 400 volontera.

Župan je potom podsjetio i kako naša županija ima izvrsnu suradnju i s Gradom Dubrovnikom. „Uspjeli smo s gradonačelnikom Matom Frankovićem dogovoriti da se naši OPG proizvodi prodaju na Stradunu, u špici sezone i to u vrijeme otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Već smo u razgovorima s dubrovačkim gradonačelnikom da nam osigura još jedan dolazak u Dubrovnik u devetom mjesecu i da naši OPG-ovci imaju priliku prodavati svoje proizvode na tržnici, da utrže što više sredstava za svoj vrijedan rad tijekom cijele godine“, istaknuo je Celjak.

Također je podsjetio kako su učenici naših dviju srednjih škola otišli u Mađarsku te poručuje kako će se i dalje truditi da osiguraju ljetovanje našoj djeci i u budućnosti.

MOST-ova vijećnica Ljiljana Lampert iz Kutine postavila je dva pitanja. Prvo je glasilo „jesmo li mogli spriječiti pojavu antraksa u moslavačkom dijelu? Gospodin Inoslav Brkić, da li je njegova moralna odgovornost što nije inzistirao na kompletnoj procijepljenosti stoke u našoj županiji, a ne samo na sisačkom dijelu koji se odvijao proljetos. Velika Ludina, Popovača, Repušnica, Gračenica su izuzeti od toga, a isto su osjetili potres. Treba se pitati, da li se na taj način moglo spriječiti ovo što se danas događa?“, pitala je Lampert.

Dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije podsjetio je na kronologiju događanja oko pojave antraksa u Lonjskom polju. „U četvrtak 14.srpnja iza podneva izvještava me voditelj Službe za kriminalističku policiju Policijske uprave sisačko-moslavačke da ide na uviđaj, da je dojava da veći broj goveda ugiba, da u prijavi koja mu je dostavljena je vjerojatno trovanje stoke ili podmetanje jednih drugima. Rekao sam mu da povede višeg veterinarskog inspektora iz Kutine. U petak ujutro, stiže elektronička pošta u kojoj me izvještavaju u uginućima, ali mi dostavljaju i sliku podlaktice jednog mladog stočara, stočara gdje se jasno vide smeđe-crne kraste“, rekao je uvodno Brkić.

Dodaje kako su napravili sve što je trebalo napraviti. „Sve izložene osobe primaju propisane antibiotike kako se kod njih bolest ne bi dogodila. Ministarstvo poljoprivrede poduzima potrebne mjere, a to je cijepljenje stoke koje se proširilo na sva ostala gravitirajuća područja. Ono što je zabranjen promet stoke i stočnih proizvoda do daljnjega što je logično. Ministarstvo poljoprivrede propisuje i određuje bedrenične distrikte“, ističe Brkić.

Na to se pitanje vezalo i ono HSS-ovog vijećnika Mije Latina: „Postoji li opasnost za mještane koji žive u blizini navedenog pašnjaka u Osekovu?“

„Interhumanog prijenosa nema među ljudima, s čovjeka na čovjeka. Tko god ima adekvatnu serumsku koncentraciju antibiotika ne može se razboljeti. S te strane panike nema. Župan je jučer osigurao i određeni kontingent zaštitne opreme za one koji će manipulirati stokom. Cijepljenje je u tijeku. Kada stoka bude procijepljena to će biti završena priča“, kazao je Brkić.

Ujedno je najavio odstrjel čagljeva na tom području. „Repušnica i Gračenica i ta područja, tu se isto provodi cijepljenje iz razloga što dolazi do miješanja stoke pri slobodnoj ispaši. Ono što je spomenuto vezano za odstrjel čagljeva, ići će pojačani odstrjel čagljeva iz istog razloga što su oni otporni na antraks, ali ga mogu raznositi dijelove lešina i na taj način širiti antraks. Nužan je i taj pojačani odstrel“, naveo je Brkić. Također je na kraju istaknuo kako 48 osoba trenutno prima potrebne antibiotike te poručuje kako će sačuvati stočni fond te da opasnosti nema.

Vijećnica Ljiljana Lampert postavila je i pitanje o potencijalnom proširenju budućeg Doma za starije osobe u Kutini jer smatra kako je kapacitet Doma za 50 korisnika malo. Župan Ivan Celjak je kazao kako stanovnici Kutine već dugi niz godina traže Dom umirovljenika u svom gradu. „Sisačko-moslavačka županija je u ovih godinu i pol dana poduzela aktivnosti po tom pitanju. Sa zadovoljstvom mogu reći da su počeli radovi na prenamjeni dijela objekta  Doma zdravlja u Dom umirovljenika koji će biti u Kutini. Mi smo svjesni situacije u županiji, svjesni smo da nedostaje kapaciteta za smještaj naših starijih sugrađana.“, kazao je Celjak te dodao kako od samog početka rade na povećanju kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe kao i kako zajedno s nadležnim ministarstvom radi na poboljšavanju uvjeta za starije i nemoćne osobe na području naše županije.

Pitanja županu uputili su još i vijećnici Danijel Kljajić (SDP) te Luca Gašpar Šako (MOST). Oni su iskazali interes za izdvajanje financijskih sredstava za medije, kako od strane SMŽ, tako i od strane ustanova i tvrtki u njezinom vlasništvu, kao i za zapošljavanje ljudi u županijskoj upravi u aktualnom mandatu, a aktualiziran je i problem vezan uz požar u Novom Pračnu, kao i tema vezana uz obnovu Doma za starije i nemoćne u Petrinji, odnosno privremeni smještaj korisnika.