Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Popovače

Gradsko vijeće Popovače 15. lipnja održalo je svoju 11. sjednicu na čijem se Dnevnom redu nalazilo 8 točaka.

Oporbeni HDZ ovoga je puta pokazao ujedinjenost prilikom glasanja te određene točke zbog neprisutnosti svih vijećnika nisu izglasane. Riječ je o Izvješću o izvršenju Proračuna Grada Popovače za 2021.g., te točkama koje su vezane uz njega, Izvješću o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2021.godinu  i Izvješću o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2021.godinu.

Kako je pojasnio gradonačelnik Josip Mišković, ukupan konsolidirani proračun u prošloj je godini iznosio 61,1 milijun kuna, a kao najznačajnije stavke u prihodima istaknuo je rudnu rentu, prihode od poreza, fiskalno poravnanje, komunalnu naknadu i doprinos te prihode od dugotrajne imovine. „Ovo je do sada najveći proračun i mislim da je to prije svega zasluga aktivnosti i rada gospodarstva te građana Popovače koji stvaranjem dobiti doprinose boljem i kvalitetnijem proračunu.“ – istaknuo je gradonačelnik te dodao kako se, što se tiče rashoda, najveći dio odvaja za komunalni sustav i dječji vrtić, a potom i na prostorno uređenje i društvene djelatnosti.

Što se tiče Izvješća o izvršenju Programa građenja komunalne infrastrukture za 2021. godinu gradonačelnik je pojasnio kako se radi o programima građenja nerazvrstanih cesta, javnih površina, javne rasvjete  te građenja groblja. „Od planiranih 28 mln kn realizirano je 2,8 mln kn. Zašto je realizacija takva? Zato što su većina većih projekata, poput realizacija Svlačionica Moslavac, kao i nekih drugih, za koja su sredstva morala biti osigurana u potpunosti, zbog izvora financiranja nisu realizirani u potpunosti, odnosno djelomice su realizirani ili je tek započeta njihova realizacija, odnosno provedena je javna nabava i slično.“

Što se tiče Izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2021. godinu gradonačelnik je pojasnio kako on obuhvaća programe održavanja nerazvrstanih cesta, zimsku službu, čistoću javnih površina i održavanje javnih zelenih površina kao i održavanje javne rasvjete i groblja. Grad je planirao 11,8 mln kn, a ostvareno je 10,6 mln kn. Tu je situacija puno jasnija i to Grad mora odraditi iz svoje aktivnosti, a što se vidi da su sredstva koja su na raspolaganju realno planirana.“ – pojasnio je.

Ove tri točke nisu prošle iako je 7 vijećnika glasalo „ZA“, a 6 „PROTIV“, budući da je za njihovo izglasavanje potrebna natpolovična većina od ukupnog broja vijećnika, a što je 8.

Upitan od strane vijećnika Hrvoja Vuića, gradonačelnik je na kraju zaključio kako s obzirom na sveopću situaciju praćenu pandemijom i potresom, te izostankom planiranih sredstava iz drugih izvora financiranja, poput nacionalnih i EU fondova, ovo je dobar rezultat te je kao gradonačelnik relativno zadovoljan postignućem.  Pojasnio je pritom kako se Grad javljao na sve natječaje, a gotovo na svima je prošao, no, ostvario je  male iznose sufinanciranja. Kao primjer naveo je stoga most preko vodotoka Jelenska, čija je ukupna vrijednost oko 5 mln kn, a ostvarena sufinanciranja su na razini od 150 tisuća kuna.

Nepodržavanje ovih točaka u ime Kluba vijećnika HDZ-a pojasnila je Katarina Uremović: „Proračunska sredstva nisu na najbolji način iskorištena, nisu iskorištena na ravnomjeran razvoj Grada Popovače. Znači, kada se radi o nekim kapitalnim ulaganjima, ukoliko izostane neko financiranje ili pomoć od strane županije ili države, dogodi se to da mi nismo ništa napravili sami iz svog proračuna.“

Realizaciju prošlogodišnjeg proračuna komentirao je i vijećnik Roman Rosavec (HDZ): „Mislim gradonačelniče da ste dugo, dugo u politici i da se ne možete ovako iščuđavati „zašto je nešto“. Naravno da vertikala i nekakva hijerarhija od jedinica lokalne preko regionalne do državne razine su ipak stranački vezane. Možda, da su nekakve druge opcije u državi na vlasti vi biste dobivali više sredstava,  iako mislim da ste bili gradonačelnik i u vrijeme druge najveće državne stranke kad je vodila državu, i nisam siguran da ste bili čašćeni izdašnim iznosima.“

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno usvojili Izvješće o radu Moslavine d.o.o. za 2021. godinu, a koje je predstavila Josipa Lisak Klepica. Pojasnila je kako su u prošloj godini ostvareni prihodi u iznosu od 24,9 mln kn, a rashodi na razini od 24,7, odnosno kako je tvrtka poslovala s dobiti. Vezano uz promjene, pojasnila je kako je došlo do povećanja imovine za oko 100 mln kn, kao i kako je došlo do promjena u vlasničkim udjelima te sada Grad Popovača u svom vlasništvu ima 32%, Grad Kutina 61%, a Općina Velika Ludina 7%.

Jednoglasno su potom usvojene odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Popovače za 2022. godinu. Kako je pojasnio gradonačelnik Josip Mišković, dodjeljuje se jedna Nagrada za životno djelo te po dvije Godišnje nagrade i Priznanja. „Na temelju pristiglih prijedloga Povjerenstvo je predložilo da se Nagrada za životno djelo posthumno dodijeli Dragutinu Pasariću, a osim njega predložen je bio i Ivan Pasanec. Što se tiče prijedloga kandidata za Godišnju nagradu, pristigla su samo dva, koliko se nagrada i dodjeljuje, tako da su predloženi Ante Čupić i Dražen Kocet, dok se Priznanje Grada Popovače dodjeljuje Povijesnoj udruzi Moslavina za 20 godina uspješnog rada i Tamburaškom orkestru „Ratimir Joža Prosoli“ za 30 godina rada, a predložena je bila i Udruga maratonaca SMŽ „Heroji ne umiru“.“

Posljednje se na Dnevnom redu našlo usvajanje Izvješća o radu gradonačelnika, iz kojeg je vidljivo da je glavnina aktivnosti gradonačelnika bila usmjerena na nastavak već započetih te pokretanje novih razvojnih projekata od općeg interesa za Grad Popovaču.

Budući da je za usvajanje ove točke bila dovoljno prihvaćanje od strane većine prisutnih vijećnika, ona je usvojena sa 7 glasova „ZA“, dok su „PROTIV“ bili vijećnici HDZ-a. U raspravi, sudjelovali su gotovo svi vijećnici, ali i vijećnici iz Županijske skupštine, gradonačelnik i njegov zamjenik, razgovora je bilo o suradnji s Mjesnim odborima, za čije je predsjednike vijećnik Hrvoje Vuić ponovno tražio uvođenje naknada. Inače, oporbeni HDZ ima većinu predsjednika Mjesnih odbora, no, iako je to zakonski propisano, u većini se ne održavaju sastanci i sjednice, odnosno, kako je rekao vijećnik Josip Vlašić iz HSP-a, koji je i član Mjesnog odbora u Gornjoj Gračenici, nakon konstituirajuće sjednice koja je bila tijekom studenog 2019., nije održana niti jedna.  Slučaj je to i u brojnim drugim naseljima, a kao pozitivan primjer suradnje naveden je tek Mjesni odbor Stružec. Suradnju s gradonačelnikom, odnosno Gradskom vlašću, predsjednik Mjesnog odbora Stružec koji je ujedno i vijećnik, Ivan Abaz (HDZ) ocijenio je riječima kako „gradonačelnik sa suradnicima redovito sudjeluje na sastancima i aktivnostima“, te kako ona „može biti i bolja“, misleći pritom na izostanak informacija o realizaciji određenih projekata.