Kutinski ronioci sudjeluju u akcijama čišćenja podmorja

Kutinski ronioci i ovoga proljeća aktivno sudjeluju u brojnim akcijama čišćenja podmorja te tako štite okoliš i educiraju mlade o važnosti njegove zaštite.
Tako je proteklog vikenda održana velika ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2022. Brijuni čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni. U akciji je sudjelovalo ukupno 40 ronilaca, tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, članovi HRVI  Nemo-Adriatic a među njima su bili i članovi Ronilačkog kluba RIS Kutina koji su zajedno radili u cilju izvlačenja otpada iz mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa.
U akciji je sudjelovao i v.d. ravnatelja Nacionalnog parka, dr.sc. Marno Milotić koji je izrazio zadovoljstvo akcijom i odazivom ronilaca.

Ekološkoj akciji čišćenja priključio se i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je ovo jedna u nizu akcija kojima se Ravnateljstvo civilne zaštite priključilo s ciljem ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode, ali i naglasio važnost sigurnosti u ronjenu. U tom smislu, tijekom ove aktivnosti, ronioci DIP CZ-a odradili su i vježbu ‘Od mobilizacije do intervencije’ gdje su uvježbavali koordiniranost djelovanja i postupanja nakon dojave o incidentu – od mobilizacije pripadnika, kompletiranja ronilačke opreme do samog uigravanja timova za spašavanje na vodi i ronilačke skupine te same organizacije ronjenja na intervenciji, rekao je ravnatelj Trut te pohvalio angažman ronioca volontera koji su odvojili svoje privatno vrijeme i priključili se ovoj hvalevrijednoj akciji.

 Prošli vikend je u Kraljevici je organizirano i polaganje završnog ispita za ronioce početne kategorije Open Water diver PSS ronilačke asocijacije za 6 ronilaca Ronilačkog kluba RIS Kutina.
“Svi novi ronioci su uspješno položili završni ispit, na čemu im čestitamo i želimo dobrodošlicu u naš klub i ronilačku obitelj” poručili su iz Ronilačkog kluba RIS Kutina.