Skupština Ogranka Matice hrvatske Kutina

U kutinskom klubu Arcus Ogranak Matice hrvatske Kutina održao je svoju redovnu skupštinu. Bila je to prilika za rezimiranje rada kutinskog ogranka na čelu s predsjednicom, prof. Mateom Paripović, koja je uz potpredsjednicu prof. Katarinu Brkić i tajnicu prof. Nikolinu Petranović podnijela izviješće za proteklu godinu i najavila planove za ovu godinu.
 

Skupštini su nazočili i Mario Dominiković, glavni tajnik Matice hrvatske, te potpredsjednik MH Stjepan Sučić koji su u svojim govorima podržali rad kutinskog ogranka.
 

Matica hrvatska utemeljena je davne 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak, na čemu je radila i tijekom vrlo turbulentnih povijesnih razdoblja, a jednako radi i danas diljem brojnih gradova gdje ima svoje ogranke.
   

Kutinski je Ogranak MH vrlo aktivan te su se i ovom prilikom članovi sjetili preminulog Dragutina Pasarića, spiritus movensa brojnih događanja u sklopu svoga djelovanja, s posebnim naglaskom na izdavaštvo, što je za Maticu iznimno važna djelatnost.
 

Predsjednica Matea Paripović rezimirala je provedene aktivnosti tijekom protekle godine, te najavila nastavak istih, među kojima su i Kutinski dani znanosti i umjetnosti koji ugošćuje stručnjake raznih profila koji su potekli s kutinskog područja, a danas su uspješnih profesija. Ovu aktivnost kane proširiti i na Tehničku školu Kutina, kako bi što više mladih imalo priliku dobiti poticaj za uspješno studiranje i vlastiti razvoj. Nastavljaju i s aktivnošću Budućnost na rubu močvare, te brojnim drugim aktivnostima, od promocije knjiga, izdavanja Moslavačkog zrcala, do raznih koncerata i sličnih kulturnih događaja.

Kako je rekla prof. Katarina Brkić imaju i novih članova, što je u današnje vrijeme zahtjevan zadatak za svaki ogranak. Tajnik Mario Dominiković pohvalio je ulazak novih članova u Maticu hrvatsku koja uglavnom okuplja građane zainteresirane za napredak Hrvatske u svim sferama života. Na istom tragu nastavio je i potpredsjednik MH Stjepan Sučić podsjećajući se i težih povijesnih vremena, te ističući važnost djelovanja svakog od ogranaka Matice hrvatske, koji uvijek donose nešto novo, istovremeno se zalažući za čuvanje tradicije i baštine.
 

Skupštini su nazočili brojni društveni i kulturni djelatnici, profesori kutinskih škola, od kojih su mnogi godinama članovi Matice hrvatske, a među gostima je bio i Siniša Matasović predsjednik Društva hrvatskih književnika Sisačko moslavačke županije s kojim OMH Kutina ima vrlo dobru suradnju.

Prof. Damir Petravić predložio je uvrštavanje Matice hrvatske u stalan proračun, ističući kako Matica hrvatska ne bi trebala biti tretirana kao i sve ostale udruge Grada Kutine koje dotacije dobivaju kroz projektno financiranje. Kao razlog tome navodi ulogu Matice hrvatske i širinu njezinog djelovanja koja zahtijeva drugačiji tretman u smislu financiranja kako bi uspješno ostvarila svoje ciljeve.
  

U ime Grada Kutine skupštini je prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes koji je pohvalio rad OMH Kutina,  te rekao kako o prijedlogu za posebno financiranje OMH svakako treba razgovarati.