Gradsko vijeće Popovače o problemima s odvodnim kanalima

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Popovače vijećnik Zvonimir Kondres (HSP) podsjetio je kako je 9. svibnja pogodilo oborinsko nevrijeme, te su se pojavili problemi s odvodnim kanalima uz ceste u nadležnosti Grada, ali i onaj uz državnu cestu u Moslavačkoj ulici.

Gradonačelnik Josip Mišković komentirajući ovaj problem istaknuo je kako je, kao i drugi, svjestan da su vremenske nepogode koje se u posljednje vrijeme pojavljuju ekstremne te da obuhvaćaju određeno manje područje, a sada je to slučaj bio u dijelu naselja Voloder. „,Mislim da je gotovo nemoguće da naš postojeći sustav odvodnje, a to su grabe, odnosno cestovni kanali, uspije u vrlo kratkom vremenu riješiti pojavu velike količine oborina koje se slijevaju po kvadratnom metru. Jasno je da ih treba redovito održavati, a mi to činimo s raspoloživim financijskim sredstvima te prema prioritetima koje imamo. U ovom času ovaj nemili događaj uputio je na to da se kanali trebaju redovito održavati, a isto tako i kanali koji bi trebali prihvatiti sadržaj iz naših, a to su oni kojima upravljaju Hrvatske vode, nisu spremni pa kada se voda u kratkom vremenu nagomila, dolazi do poplave. Neću reći da se treba s time pomiriti jer su takvi vremenski uvjeti, već treba kod planiranja za sljedeću godinu za tu stavku izdvojiti više sredstava, jer ovo je očito premalo. Moramo vidjeti, ako je prioritet izmuljenje cestovnih kanala, onda ćemo sa stavki za održavanje prometnica, odnosno s asfaltiranja novih metara ili kilometara cesta, sredstva prebaciti na ovu.“ – rekao je gradonačelnik.

Ono što se u tom trenutku moglo, odrađeno je, pa su vatrogasci intervenirali i na poslovima ispumpavanja, a potom su odrađena i određena prekopavanja i odštopavanja začepljenih odvoda, a kako bi protok bio što bolji.
Upravo zbog ovih oborinskih nevremena koja su sve učestalija, iduće će se godine, kao što je gradonačelnik rekao, izmuljiti svi odvodni kanali na prostoru koje je slivno opterećeno, a one koji su u nizinama stavit će se u drugi prioritetni razred.