Skupština kutinskog Gradskog saveza KUD-ova

  Još jedna godina pandemije je iza nas, a otežani rad posebno su osjetila kulturno umjetnička društva. U Kutini djeluje 10 takvih društava u sklopu Gradskog saveza KUD-ova koji je jučer održao godišnju skupštinu.   
 

Damir Preglej predsjednik Gradske skupštine KUD-ova otvorio je skupštinu, dok je izvješća o radu za prošlu i tekuću godinu podnijela Sanja Durbek umjesto tajnice Jasminke Molnar koja zbog spriječenosti nije mogla prisustvovati sjednici.
 

Gradski savez KUD-ova usprkos teškim uvjetima u prošloj godini održao je određen broj nastupa iako u značajno manjem obimu i s vrlo malim brojem posjetitelja.
 

Nažalost i ove godine veći dio kulturnih aktivnosti bio je onemogućen, što je velika šteta posebno za mlade folkloraše i djecu.
 

Unatoč tome optimizma ima i svi se nadaju da će situacija po pitanju mogućnosti vježbanja i nastupanja biti bolja. Nekoliko najvećih smotri folklora, poput primjerice Dječje smotre folklora, su u planu a sredstva u proračunu su osigurana. Kako je istaknuto, plan prihoda za Gradski savez KUD-ova u 2022. godini iznosi 187.000 kn od kojih najveći dio sredstava 175.000 kn dolazi iz proračuna Grada Kutine.
  

Predstavnike KUD-ova u ime Zajednice udruga SMŽ pozdravila je predsjednica Ivanka Roksandić pozdravljajući sve napore koje Gradski savez KUD-ova Kutina ulaže kako bi očuvao tradiciju i baštinu i u ovim teškim uvjetima. Kako je naglasila, posebnu pozornost treba posvetiti mlađim generacijama kako bi nastavili rad na očuvanju tradicije.
 

U ime Grada Kutine skup je pozdravio pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić koji je rekao kako je trenutna situacija teška, kako po pitanju porasta cijena energenata, tako i po svim drugim globalnim pitanjima koja doprinose neizvjesnosti. Na kraju je ipak izrazio nadu da će rad KUD-ova ove godine biti lakši, bar što se tiče situacije s pandemijom, te da će oni moći tijekom ove godine kvalitetno predstaviti svoje aktivnosti.
  

Svi su se složili da KUD-ovi s područja Grada Kutine čuvaju tradiciju od zaborava, a svaki KUD na prepoznatljiv način ljubiteljima folklorne tradicije ima što za pokazati. Njihov rad na području kulture potreban je i u ovako turubulentnim vremenima, jer kultura okuplja i spaja ljude oko plemenitih ciljeva.  
Gradski savez KUD-ova i ove je godine za svoje članove tiskao kalendar za 2022. godinu, s naglaskom na stare fotografije KUD-ova.