Mjesec ožujak- posvećen prevenciji raka debelog crijeva

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije podsjeća kako je mjesec ožujak posvećen prevenciji raka debelog crijeva.

„Svi znamo kako su karcinomi veliki problem našeg doba, a podaci pokazuju da je broj osoba koje obolijevaju od raka u stalnom  porastu. U Hrvatskoj se  rak debelog crijeva nalazi na prvom mjestu pobola (preko 3.600 novih slučajeva godišnje)  i drugi je najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća).

Rak debelog crijeva razvija se sporo tijekom više godina. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, prije pojave uočljivih znakova bolesti, šanse za izlječenje su jako dobre.  Nažalost kod pola svih novootkrivenih slučajeva, bolest se otkriva u  proširenom stadiju.

U Hrvatskoj već niz godina imamo organiziran Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Probir u sklopu ovog programa je  organiziran tako da se na kućnu adresu svake dvije godine muškarcima i ženama od 50. do 74. godine života šalju testovi  pomoću kojih se mogu otkriti vrlo male (oku nevidljive) količine krvi u stolici. Ovakav tip krvarenja iz debelog crijeva zovemo okultno krvarenje  i često je prvi znak raka, polipa ili drugih bolesti debelog crijeva.

Testiranje na nevidljivu krv u stolici je jednostavno i  bezbolno. Uzorci se nakon  nanošenja stolice na test, šalju besplatno poštom na Zavod za javno zdravstvo. Za sve osobe kojima se otkrije krv u stolici,  organizira se kolonoskopski pregled kako bi se utvrdio uzrok ove pojave. Kolonoskopijom je moguće otkriti polipe koji su predstadij raka debelog crijeva te ih ukloniti i time spriječiti nastanak raka debelog crijeva.

Ako je dijagnoza raka postavljena u ranijoj fazi, ova bolest se može izlječiti kirurškom intervencijom. Također, rano otkrivanje raka debelog crijeva smanjuje potrebu velikih kirurških zahvata i posljedica koje s tim dolaze (stoma).

Stoga  svim osobama koje dobiju poziv za sudjelovanjem preporučamo da se odazovu i testiraju te shvate kako kroz prevenciju prvenstveno čuvaju sebe i svoje zdravlje.“ – pojašnjavaju iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije te pozivaju građane da im se za sva dodatna pitanja mogu  obratiti na besplatni  broj telefona: 0800-200-159.