Likovno društvo „Moslavački krug“ održalo je godišnju skupštinu na kojoj je izvješće o radu u proteklom razdoblju podnio predsjednik Želimir Šiško.

Kako je tom prilikom podsjetio, tijekom travnja u suradnji s Gradom je iz izložbenog prostora trijema izmješten fundus slika kojima Društvo raspolaže u prostorije Turističke zajednice. „U mjesecu lipnju je na prostoru OPG-a Bistrički u Osekovu održana likovna kolonija Zorke Sever koju tradicionalno organiziramo u povodu obilježavanja Dana grada. Uslijed loših vremenskih uvjeta nažalost je odgođeno održavanje „Dana otvorenih vrata trijema“, a u studenom smo uspješno održali 1. Memorijalnu likovnu koloniju „Josip Đoni Kovač“ u povodu obilježavanja 80. godišnjice rođenja jednog od utemeljitelja naše udruge i njezina dugogodišnjeg predsjednika. Kolonija je okupila desetak naših članova i dvoje gostujućih slikara iz okolice, a radovi nastali u okviru ovog susreta bili su izloženi u prostoru popovačke Knjižnice i čitaonice. Grad Popovača osigurao nam je podršku u vidu preuzimanja troškova opremanja ovih slika, te je dogovoreno da se iste izlože na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u sklopu proslave Dana Grada i blagdana sv. Alojzija Gonzage u Domu kulture“- istaknuo je predsjednik „Moslavačkog kruga“ Želimir Šiško te u sklopu ovog Izvješća izdvojio i sudjelovanje na 3. Susretu likovnih stvaratelja SMŽ. Već drugi put zaredom članovi Društva osvajaju prve nagrade odnosno Priznanje za Likovni pleter, a prošle godine to je bila njihova članica Jasna Mihalić.

Na skupštini je naglašeno da je Društvo kontinuirano aktivno na uključivanju u rad novih slikara, pa tako do kraja prošle godine evidentira osam novih članova. „Nažalost nismo uspjeli realizirati uređenje sanitarnog čvora na štali u sklopu „Tradicijske okućnice“ u središtu Popovače, kao niti otklanjanje određenih nedostataka na istom objektu, a evidentna je i potreba sanacije dijela krovišta na trijemu“- upozorio je Šiško.

Među ostalim aktivnostima obuhvaćenima Planom rada za ovu godinu, Likovno društvo „Moslavački krug“ planira organizaciju programa u sklopu manifestacije „Ljeto u Popovači“, kao i održavanje Dana otvorenih vrata Tradicijske okućnice odnosno manifestacije Noć Trijema. „U okviru rada tijekom 2022. godine planira se i uključivanje u aktivnosti Zajednice kulturno- umjetničkih udruga SMŽ odnosno prijava naših članova na Natječaj Županijski pleter. Planirano je i prijavljivanje na Državnu smotru likovnog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Aktivno ćemo sudjelovati i u izdavanju informativne brošure „Zorka Sver“ što je dogovoreno sa gradskom Turističkom zajednicom, te nastaviti kvalitetnu suradnju sa ostalim udrugama na području Grada Popovače i okolice. U suradnji s Gradom nastavit ćemo svoj angažman u smjeru nastavka uređenja Tradicijske okućnice “- istaknula je predstavljajući prijedlog Plana rada dopredsjednica Likovnog društva „Moslavački krug“ Nina Nikšić.

U okviru rasprave po ovoj točki izraženo je nekoliko dodatnih prijedloga aktivnosti od strane članova Društva, kao što su ponovno otvorenje trijema u centru Popovače subotom u prijepodnevnim satima, odnosno organizacija likovne kolonije na prostoru srednjovjekovne utvrde Jelengrad kao i u Lonjskom polju.

Podršku inicijativama Likovnog društva „Moslavački krug” u ime Grada Popovače je na ovogodišnjoj skupštini izrazio zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.