Svjetski dan čitanja naglas – zašto je važno čitati?

Danas je Svjetski dan čitanja naglas ili World read aloud day.
U godini čitanja kakvom je nakon prošle 2021. proglašena i ova 2022. godina nastavljaju se projekti započeti u suradnji s Ministarstvom znanosti na nivou cijele Hrvatske. Između ostalih tu je i početak provedbe projekta Rođeni za čitanje namijenjenog najmlađima koji će na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara i roditelja.

 Mnogi roditelji ne shvaćaju važnost čitanja naglas koje se danas nažalost sve rjeđe primjenjuje u našim „brzim“ životima, a djeca sve svoje aktivnosti provode manje-više na računalima i mobitelima, u društvu sami sa sobom.
 Više je razloga zašto je važno čitati općenito, a osobito čitati naglas u razvoju djece, ali i odraslih ljudi. Čitanjem se širi vokabular, poboljšava pamćenje i koncentracija, a pritom se uči i smanjuje stres.
Knjižnica i čitaonica i Pučko otvoreno učilište Kutina danas će čitati naglas. U Knjižnici će naglas čitati djeca na pričaonici koja je inače sastavni dio njihovih slobodnih aktivnosti, dok će u Pučkom otvorenom učilištu od 16.30 do 17.30. za djecu čitati poznate osobe, pjevačica, vatrogasac, dimnjačar, političar i kondukter.

LitWorld je 2010. osnovao Svjetski dan čitanja naglas kao priliku da ljudi širom svijeta proslave radost čitanja naglas i zalažu se za pismenost kao temeljno ljudsko pravo koje pripada svima. Tijekom posljednjih deset godina, Svjetski dan čitanja naglas razvio se u globalni pokret milijuna čitatelja, pisaca i slušatelja iz zajednica širom svijeta koji se okupljaju kako bi odali počast radosti i moći čitanja i dijeljenja priča i nastavili proširivati definiciju i opseg globalne pismenosti.