Globalni ženski kemijski doručak 2022. u Tehničkoj školi Kutina

Tehnička škola Kutina danas je organizirala Globalni ženski kemijski doručak. Time se kao jedina srednja škola u Hrvatskoj pridružila znanstvenim i obrazovnim ustanovama diljem svijeta koje su se uključile u ovaj globalni projekt (Global women’s chemical breakfast).


  „Mi u našoj školi po treći puta organiziramo Ženski kemijski doručak koji je 2011. pokrenuo IUPAC (Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju) što je povezano s UN-ovim danom žena i djevojaka u znanosti. Ovogodišnja tema je Poticanje i osnaživanje raznolikosti u znanosti. Na doručku se okupljaju učenici, profesori, studenti i znanstvenici diljem svijeta a sve s ciljem promocije ženskog doprinosa znanosti.

Ove godine organizirano je 406 doručaka u svijetu, a svega nekoliko srednjih škola sudjeluje u tome. Riječ je o Meksiku, Nepalu, Nigeriji, Španjolskoj i Srbiji. Mi smo jedina škola iz Hrvatske koja sudjeluje u ovom događaju“, rekla je prof. Gordana Degoricija jedna od organizatorica događaja.

  Gošća ovogodišnjeg kemijskog doručka bila je docentica Dragana Vuk koja predaje na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu na Zavodu za organsku kemiju. Svojim predavanjem na temu „Boje“ učenicima je nastojala približiti povezanost boja i organske kemije koje se nalaze svuda oko nas, pa je bilo riječi i o kozmetici, bojama za kosu i slično. Predavanju su uz učenike kemijskog usmjerenja prisustvovale i profesorice Tehničke škole i Srednje škole Novska, a profesorica kemije Sanja Arežina s učenicima je održala i praktični dio u vidu pokusa na temu boja.


   Prof. Arežina govorila je o počecima Globalnog kemijskog doručka u Tehničkoj školi Kutina: „2019. godine, koja je proglašena godinom periodnog sustava sudjelovali smo kroz Eko školu u projektu izrade periodnog sustava na glagoljici. Uslijedio je i drugi projekt 2020. na temu Zelena kemija, te ove godine ponovno sudjelujemo kao jedina srednja škola iz Hrvatske u Kemijskom doručku sa zanimljivom temom i gošćom doc. Draganom Vuk. Zanimljivo je virtualnim putem gledati događaje koji se prate od zemlje do zemlje diljem svijeta. Doručak je danas počeo na Novom Zelandu i završit će na Havajima sukladno vremenskim zonama“, rekla je prof. kemije Sanja Arežina.  

  Uz ukazivanje na važno mjesto žena u znanosti, osnovni razlog sudjelovanja u ovom događaju je i razmjena iskustava, te uključivanje učenika u međunarodnu kemijsku zajednicu, kao i njegovanje uvjerenja da bez obzira na političko i ekonomsko stanje neke zemlje treba raditi na povezivanju struke i razvijanju ekološki osviještenog okruženja.