Noć muzeja 2022. – Između stvarnog i digitalnog

„Između stvarnog i digitalnog“ slogan je pod kojima je održana 17. Noć muzeja u Hrvatskoj koja je organizirana i u Muzeju Moslavine u Kutini.

Kutinski muzealci svake se godine trude osmisliti zanimljive sadržaje za svoje posjetitelje koji u pandemijsko vrijeme Noć muzeja prate i digitalnim putem, pomoću mobilnih aplikacija koje je Muzej Moslavine osmislio kako bi njihovi sadržaji bili dostupniji široj, osobito mlađoj publici.

Ovogodišnja je noć muzeja bila dobrim dijelom usmjerena na širu zavičajnu povijest o kojoj su govorili profesori s Odsjeka povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Silvija Pisk i dr. sc. Hrvoje Gračanin.

Predstavili su tom prilikom  zbornik Castrum Bene koji je nastao na međunarodnoj konferenciji koju je organizirala hrvatska udruga burgologa na kojoj su sudjelovali i znanstvenici iz Europe koji proučavaju sve znanstvene aspekte tog područja povijesti, a kojoj je Muzej Moslavine bio partner. Riječ je konkretno o proučavanju utvrda i života vezanog uz same utvrde.

Uz to dr. sc. Silvija Pisk održala je zasebno predavanje na temu Život u srednjovjekovnoj utvrdi što je približila kutinskoj publici.  Kako se živjelo, što se radilo i što je činilo svakodnevnicu ljudi koji su živjeli u utvrdi moglo se saznati kroz ovo zanimljivo predavanje.

Istovremeno je bilo aktivno i u Galeriji Muzeja Moslavine gdje su posjetitelji mogli pogledati izložbu Matka Antolčića „Sveto i profano“ kroz koju ih je „provela“ Jelena Batinić, kustosica Muzeja Moslavine.

Publika je imala priliku pogledati i stalni postav Muzeja Moslavine, te sudjelovati na radionici izrade veza koju je vodila Silvija Kantolić. Četiri vrste veza karakteristične za Moslavinu predstavljene su zainteresiranim polaznicima, a predstavljene vještine vezenja polaznici su uspješno savladali.

 Nije izostao niti zabavni karakter Noći muzeja poput nagradnih igara, a posjetitelji su mogli kupiti muzejske publikacije po povoljnim cijenama.

Usprkos pandemiji Muzej je okupio svoju vjernu publiku, bilo je i gostiju iz Zagreba, studenata povijesti, ali i djece i mladih koji su Muzej došli posjetiti u pratnji roditelja.