Održani 10. Dani meda u Popovači

Desetu godinu za redom Udruga pčelara i medara „LIPA“ Popovača je u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom organizirala manifestaciju pod nazivom „Dani meda“.

Riječ je o manifestaciji čiji je cilj promocija pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda na području grada Popovače i općine Velika Ludina, stoga su od 21.-24. rujna održane edukacije po školama i vrtićima, od 27.rujna do 2.listopada na izložbeno- prodajnim štandovima predstavljeni su ovi važni proizvodi građanstvu, a 1. listopada održan je i tradicionalni medni doručak.

„Za ovu godinu možemo reći kako nije bila godina uspjeha, no, unatoč svim vremenskim neprilikama, te uz pravovremenu reakciju pčelara, nešto se je i proizvelo“ – naglasio je predsjednik udruge Drago Plaščar dodavši kako su neke vrste meda izostale te su pčelari osiromašeni za dobar dio ovogodišnjih prihoda.

U sklopu manifestacije za 90-ak proizvođača koji djeluju pri udruzi, organizirana je edukacija. Dio se odnosio na edukativna predavanja za pčelare, a uz suzbijanje američke gnjiloće, zarazne bolesti koja sve više pogađa pčelare, aktualna tema bila je uzimljavanje pčela.
„Kada je loša godina, nije problem samo nedostatak medobera i meda, već i kondicija pčela. Ukoliko pčelar nije dobro obavio prihranu pčelinja kondicija slabi te takva zajednica vrlo teško može prezimiti i u proljeće ponovno imamo problem. Zbog toga upućujem apel svim pčelarima, dok god mogu neka stimulativno prihranjuju te se nadam da ćemo u proljeće imati što manje gubitaka.“ – pojasnio je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.
Također, osvrnuo se i na gorući problem pčelara, a uz uvezeni trenutno je to patvoreni med. „Patvoreni med sada preuzima primat na tržištu i veća je šteta za hrvatsko pčelarstvo on, obzirom na uvozni med koji također nalazimo na tržištu. Hrvatska ima dosta svojeg meda, čak i u ovako lošim godinama poput ove, objektivnih razloga za uvoz nema. Međutim, med se uvozi na razini od 1,5-2 tone godišnje i ako tome dodamo još i patvoreni, jasno je da sve manje prostora ostaje za naše kvalitetne proizvode. Mi imamo tu staklenku kao najznačajniji alat i ne želimo s njom žuriti, polako je uvodimo, nadamo se da ćemo će polučiti rezultat kod proizvođača i kupaca, te da ćemo ostvariti naš konačni cilj da svatko tko želi kupiti kvalitetan med, ima povjerenje u proizvođača i da će dobiti traženi proizvod pakiran u nacionalnu staklenku.“


U sklopu manifestacije održana je i Skupština Zajednice udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije, a uz usvajanje redovitih izvješća te donošenje planova, prilika je to bila i za osvrt na štete od razornog potresa.
„Na području županije, od naših 50 tisuća registriranih košnica, nestalo je njih između 6 i 7 tisuća. Dobar dio pčelara, uz pomoć kolega, uspio je vratiti brojčano stanje košnica, ali zaključno 2021. godina je bila jako loša, katastrofalna.“ – naglasio je predsjednik zajednice Damir Bukvić.

Bez potpora Grada pčelari Udruge „Lipa“ teško bi provodili svoje aktivnosti, a uz dosadašnje tu će sada biti i realizacija provedbe projekta „Kuća meda“. Za tu je namjenu Grad Popovača kupio i udruzi na korištenje predao 100-tinjak kvadrata veliku kuću s dvorištem i gospodarskim objektom u Strušcu. Ključeve objekta predsjedniku udruge predao je zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.
„Kuća je stajala 200-tinjak tisuća kuna te smatramo da je to dobra investicija s obzirom na poziciju, gledamo i na samo mjesto, ali i na blizinu Lonjskog polja te će ona imati i određenu turističku svrhu u budućnosti. Nastojat ćemo što više sredstava za uređenje i opremanje povući iz EU i nacionalnih fondova kako bi, između ostalog, ovo mjesto postalo i edukativni centar. Imamo mnogobrojnu i aktivnu pčelarsku zajednicu i smatramo da će ova investicija ojačati njihov rad te privući mlade ljude da se počnu baviti pčelarstvom.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Potražnja za objektom bila je višegodišnja, ali na kraju i zadovoljavajuća za Udrugu „Lipa“, istaknuo je predsjednik Drago Plaščar. „Ponosni smo na činjenicu da smo jedna od rijetkih pčelarskih udruga koja je od strane lokalne samouprave dobila ovakav prostor. Mi smo presretni! Projekt „Kuća meda“ nadamo se da će zaživjeti po uređenju, plan nam je urediti Muzej pčelarstva, edukacijski te prodajni prostor“ – pojasnio je tom prilikom.

„Sisačko-moslavačka županija najpčelarskija je županija u Republici Hrvatskoj. Imamo najveći broj pčelara, pčelinjih zajednica odnosno košnica, a time i najveći pronos meda“ – naglasio je zamjenik župana i ponosni pčelar Mihael Jurić dodavši kako će županija i dalje podupirati aktivnosti pčelara i njihovih udruga. „Sisačko-moslavačka županija prošle je godine uvela potpore za naše pčelare, vezane za održavanje biološke raznolikosti, a one iznose 10 kuna po košnici, tako da je na godišnjoj razini za tu svrhu utrošeno 260 tisuća kuna.“-pojasnio je zamjenik župana.

Ovom prilikom uz podjelu diploma proglašeni su i rezultati desetog senzorskog ocjenjivanja meda „Popovača 2021.“ Od 15 ocijenjenih uzoraka svi su bili zadovoljavajući te su dodijeljene 3 brončane, 7 srebrnih i 5 zlatnih diploma. Brončanu diplomu za lipov med dobila je Nada Šerbecki, za cvjetni cvjetni med Nenad Lidmila, a za kestenov Edo Hojnik.
Srebrnu diplomu za med od amorfe dobio je Marijo Milek, za cvjetni Marijo Pomahać, Stjepan Vnučec i Tomislav Hajek, za lipov Robert Starčević i Marko Jagnjić, a za medun Ivan Obranović.


Zlatnu diplomu za cvjetni med dobio je Mario Mihaljević, za lipov Marijan Hajek, za kestenov Siniša Perko, za medun Dražen Kocet, a za med od amorfe, ujedno i najbolje ocijenjen, Mario Račić. Analiza uzoraka meda provedena je na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Na samom završetku ovogodišnjih Dana meda uručene su i zahvalnice najzaslužnijima za organizaciju, uz Turističku zajednicu Grada Popovače i Grad Popovaču dobili su je i Sisačko-moslavačka županija, Općina Velika Ludina, Hrvatski pčelarski savez te Tihana Likarević.