Naviku usvoji, otpad odvoji

U okviru EU projekta Eko Moslavine „Zelena Moslavina kroz održivo gospodarene otpadom“, održano je predavanje “Naviku usvoji, otpad odvoji!“
Eko Moslavina je početkom godine prijavila te osigurala sredstva za sufinanciranje u projektu “Zelena Moslavina kroz održivo gospodarenje otpadom”. Vrijednost projekta je 1.444.030,00 kn te je sufinanciran od strane EU iz Kohezijskog fonda u visini od 85%, tj od 1.227.265,04 kn bespovratno. Razdoblje provedbe projekta je od 19.02.2021. do 19.10.2021. godine.
“U projektu će uskoro biti isporučena dva adekvatna komunalna vozila s nadogradnjama kojima će se vršiti odvojeno prikupljanje otpada putem spremnika i zvonolikih spremnika na zelenim otocima. Informativno izobraznim aktivnostima će se doprinijeti povećanju svijesti lokalne zajednice o važnosti izdvajanja frakcija (papir, plastika, metal, staklo, tekstil i glomazni otpad). Sve aktivnosti su dizajnirane s ciljem doprinosa smanjenju količina otpada koji se odlaže na odlagalište. Navedeno će doprinijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom sukladno shemi sustava gospodarenja otpadom navedenom u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske”, rekao je Vjekoslav Hanjilec, voditelj projekta.
Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine zahvalila je građanima na suradnji u ostvarivanju ciljeva koje je pred lokalnu zajednicu i komunalno poduzeće postavila država. „Napredujemo i zajedno smo količinu odvoreno sakupljenog otpada na kućnom pragu s početnih 7% povećali na 17%. Ovaj projekt će doprinijeti postizanju zadanih ciljeva, a glavni je cilj zaštita prirode i okoliša.“, istaknula je direktorica Eko Moslavine.



EU projekte Eko Moslavine:
“Zelena Moslavina kroz održivo gospodarenje otpadom”
(Ref.broj: KK.06.3.1.18.0144)
Ispred EKO MOSLAVINA d.o.o., direktorica Adrijana Cvrtila je potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, za projekt koji se financira iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Posredničko tijelo razine 1:
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja,
Radnička 80, 10 000 Zagreb,
Kontakt: 01/3717-111 Web stranica: https://mingor.gov.hr/
Posredničko tijelo razine 2:
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,
Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb
Kontakt: 01/5391-800 Web stranica: https://www.fzoeu.hr/
Korisnik: EKO MOSLAVINA d.o.o. za komunalno gospodarstvo, Zagrebačka 1, Kutina
Kontakt: 044/659-030
Web stranica: https://eko-moslavina.hr/
Kratki opis projekta:
Provedbom ovog Projekta nabavit će se dva adekvatna komunalna vozila s nadogradnjama kojima će se vršiti odvojeno prikupljanje otpada putem spremnika i zvonolikih spremnika na zelenim otocima. Informativno izobraznim aktivnostima će se doprinijeti povećanju svijesti lokalne zajednice o važnosti izdvajanja frakcija (papir, plastika, metal, staklo, tekstil i glomazni otpad). Sve aktivnosti su dizajnirane sa ciljem doprinosa smanjenju količina otpada koji se odlaže na odlagalište. Navedeno će doprinijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom sukladno shemi sustava gospodarenja otpadom navedenom u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.
Ciljevi i očekivani rezultati:
Specifični cilj:
– Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta
Rezultati:
– Nabavljena 2 komunalna vozila s nadogradnjom za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona, metala, plastike i stakla
– Količina odvojeno prikupljenog komunalnog otpada – 700 tona
Ukupna vrijednost projekta: 1.444.030,00 HRK
Iznos koji sufinancira EU: 1.227.265,04 HRK (84,9888881%)
Razdoblje provedbe projekta: 19.02.2021. – 19.10.2021.
Kontakt osoba za više informacija:
Vjekoslav Hanjilec, v.hanjilec@eko-moslavina.hr