Kak’ su negda pripovedali i divanili v Ilove

Knjiga Ivice Masneca “Kak’ su negda pripovedali i divanili v Ilove” promovirana je u mjesnom domou u Ilovoj.
„Želio sam sačuvati od zaborava dio glasovne komunikacijske prošlosti sela. Riječi koje sam zabilježio samo su mali dio onoga što je ostalo, kako u govoru onih koji su željeli govoriti „moderno ko i nejni nuk“ i u sjećanju ostalih kazivača i u prikazu prekrasnih tekstulanih sličica razgovora unuke Blaže, bake Mare, susjede Kaje i djeda Mateca u knjigi prof. Đure Vidmarovića Moja kakjkaviana.“, rekao je autor knjige I. Masnec.
Već je utvrđeno od jezičnih stručnjaka da se u „Ilovi govorilo kejkavskim idiomom kajkavskog narječja. Ipak, mnogi jezikoslovci zanemaruju činjenicu kako se kajkavsko narječje proteže i na Moslavinu. Rijeka Ilova je granica između kajkavskog i štokavskog narječja.
„Možemo samo žaliti što naš, ilovski kejkavski mjesni idiom, nije ranijih godina, dok su još živjeli aktivni govornici, stručno, jezikoslovno obrađen i time ubaštinjen kao hrvatsko jezično blago. Ova je knjiga prilog tom ubaštinjavanju. Priloženi rječnik možda će potaknuti i naše dijalektologe na stručnu elaboraciju ovog dijela naše duhovne baštine.“, rekao je prof. Đuro Vidmarović.
Zahvaljujući svima na pomoći i suradnji te posjetiteljima promocije Ivica Masnec je rekao kako se nada da će knjižica pomoći mladim naraštajima i njihovim odgajateljima u proučavanju zavičajne prošlosti da se ne zaboravi kakva je Ilova nekada bila, „kak se negda divanilo i pripovedalo i kak se živelo v nje“.
U programu svečane promocije nastupili su Tamburaški sastav Aldumaš, pjevačka skupina KUD-a Ilova te Kazališna amaterska družba Beskućnici iz Repušnice, koja je izvela novu predstavu prof. A. Juretića Saobraćajka u susjedstvu.