Bespovratne potpore poduzetnicima za novu opremu, tehnologiju i konkurentnost, te ulaganja u turističku infrastrukturu

U  kutinskoj Gradskoj vijećnici danas su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost u 2021. godini.
 

„Za navedene potpore je pristiglo 77 zahtjeva od kojih je 66 pravovaljanih zahtjeva koja su i premašila sredstva koja smo planirali u našem proračunu. Mi smo za tu svrhu nabavke opreme planirali 400.000 kn, a zahtjevi ukupno iznose 618.000 kn pa smo odlučili udovoljiti svim zahtjevima, a sredstva koja nedostaju prebacit ćemo iz sredstava planiranih za manifestacije i razna događanja koja se ove godine zbog pandemije nisu održala“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.


 Nisu to velika sredstva, kreću se od 10 – 15 tisuća kuna potpora, ali malim poduzetnicima ipak nešto znače – dodaje Babić, navodeći kako Grad prati što se događa s gospodarstvom, pomaže ga i nastoji ga ojačati, te dovesti nove investitore. Podsjetio je na mogućnosti korištenja poslovnih zona, povoljnog zemljišta i oslobađanje od komunalnih naknada, ali i na manje mjere kao što je ova, pozivajući poduzetnike da dođu u Grad ukoliko trebaju bilo kakvu pomoć.

Potpisnicima sporazuma obratio se i Hrvoje Krmelić pročelnik za gospodarstvo. „Iznos potpore za opremu i nove tehnologije iznosio je 50% prihvatljivih troškova, dakle maksimalno 10.000 kn, a za mlađe od 29 godina ta se potpora povećava za 50%. Pravo su imali svi obrtnici i poduzetnici, te OPG-ovi koji su bili u 50% privatnom vlasništvu i imali prihode na godišnjoj razini do 3 mln kn“.


  Za mjere potpora za ulaganje u turističku infrastrukturu pristigle su 3 zamolbe i sve 3 su odobrene. Odobrene su maksimalne potpore od 15.000 kn po poduzetniku što je ukupno 45.000 kn proračunskih sredstava s kojima Grad participira u njihovim ukupnim ulaganjima od 150.000 kn. 
 

Među potpisnicima sporazuma je i Miroslav Lukač vlasnik OPG-a u Brinjanima. „Potpora mi puno znači jer idem u povećanje smještajnih kapaciteta za 6 kreveta i ukupno ću imati više od 22 ležaja što nam može omogućiti i bolji prihod. Bavimo se uslugom smještaja, seoskim turizmom, kamp odmorištem, proizvodnjom voća itd“.
 

Tomašković Adriana iz tvrtke Donatea u kojoj radi sa suprugom također je dobila potporu. „Poslujemo već 5 godina i bavimo se uslugom obrade metala. Kupili smo i novi CMC stroj. Potpora nam puno znači, potrebna nam je kompjuterska oprema“, rekla je Adriana Tomašković. Uz ove potpore grad je dodijelio i potpore za samozapošljavanja i zapošljavanja što je drugi set mjera za poduzetnike za koji također vlada interes.